GLOW by Mihail Novakov

Multicolorverse

Самостоятелна изложба на Николай Петров GLOW в галерия DEPOO

Днес, от 18:00 часа, в галерия DEPOO се открива самостоятелната изложба-инсталация на Николай Петров GLOW. С MULTICOLORVERSE Николай Петров представя своя аналогов прочит на концепцията за пренасяне в “паралелна вселена” тук и сега. MULTICOLORVERSE e аудио-визуално преживяване, фокусирано върху връзката между цветовете, формите, възприемането на заобикалящото ни пространство и възможността на изкуството да отваря врати към нови светове без използването на дигитален медиум.

GLOW by Mihail Novakov

MULTICOLORVERSE e създадена под формата на единна, интегрирана в галерията “walk-in” творба-инсталация, в която подът, стените и таванът се превръщат в платна, а изложбената зала – в метафоричен полет към създадената от автора вселена от цветове, форми и звуци.

GLOW by Mihail Novakov

Разработената специално за изложбата звукова среда от музикантите Биляна Груданска (пиано, вокал), VOLEN (саунд дизайн) и Борис Ненов (звуков инженер) допълва художествената концепция, като добавя нови слоеве в цялостното преживяване и засилва търсения ефект за навлизане във фиктивен свят, “разтварящ се” в реалността.

GLOW by Mihail Novakov

С изложбата си GLOW изразява и своята артистична позиция по актуалната през последните две години тема за монетизирането на изкуството във виртуалния свят след създаването на Metaverse, “буума” на търговията с NFT творби и др. В отговор на все по-активното дигитализиране на изкуството и на интеракцията с него, Николай Петров изследва напълно противоположна посока, създавайки “друга вселена” в реалния свят чрез традиционните и конвенционални способи - с четка и боя.

За Николай Петров - GLOW:

Николай Петров е независим графити артист и дизайнер, роден в София през 1988. Страстта му към изкуството започва в далечната 2002 г. през призмата на графити субкултурата и нейните множество проявления, като постепенно прераства в професионално търсене.

Завършва специалност "Рекламен дизайн“ в НХА. Участва в десетки фестивали на графити изкуството и в редица групови изложби в България и в чужбина. Негови стенописи могат да бъдат видени в София и почти всеки голям български град, както и в десетки страни в Европа, САЩ и Тайланд. Николай е и първият графити артист, който реализира стенопис в атриума на Квадрат 500 по покана на Националната Художествена Галерия.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види