ВСЕОБЩА ПОСТАНОВКА. Изложба на Андрей Врабчев и Добромир Иван

"През изкуството светът се гледа с други очи, а понякога даже се вижда."

Галерия Doza и кураторът Йово Панчев ще поставят зрителите в една класическа ситуация, постановка, така да се каже, в която мумията, обвита в черен стреч, ще се срещне с развеселеното множество на епидермалните образи.

В тази Всеобща постановка Добромир Иван, име, което няма нужда от представяне, художествен фанатик, чието остро усещане за ефекта на изкуството го кара да работи с качествената лекота, и сериозният провокатор, обществено ангажираният художник – Андрей Врабчев, ще направят публиката участник, а не пасивен наблюдател на изкуството – линия, която и двамата артисти следват неотлъчно в творчеството си.

В тази изложба/постановка, това, което неотдавна Врабчев беше нарекъл призракът на комунизма, ще се освободи от народно-политическия си товар и ще се превърне в стилизираното мъртво тяло на вожда. Жизнерадостните голички махи на Добромир Иван ще засвидетелстват тленността на тулупа в оживлението на шарените си безсрамни контури, във всеобщия кодош.

Така в теоремата на (все)общата постановка митът за мумията и нейната пластическа, концептуална, символична и каква ли още не противоположност ще попаднем в ситуация, която в днешно време може да се окаже дори технологично актуална.

Снимка: Георги Кожухаров

Всеобща постановка е и цялостна конструкция за виртуалното, за станалото, за нестаналото, за днешния ден и преминаването през него, за да се повтори като в глич. Напълно безсмислено е да има текст към тази изложба, който да обяснява каквото и да е. Но и много неща наистина е напълно безсмислено да ги има, а те упорито не се променят.

Добромир Иван е роден през 1955 г. в Чирпан. Завършил е художествена академия в Дюселдорф като възпитаник на легендарния скулптор Йозеф Бойс, един от най-влиятелните и значими творци на 20 век. През 1987 г. печели стипендия за обучение в Рим, а през следващата година вАтина. Автор е на десетки изложби, паметници и инсталации в Европа и САЩ. Веднага след промените той се връща в България.

Андрей Врабчев е роден през 1977 г. Завършва Националната художествена академия в София, работи предимно със скулптурни инсталации. Негова е идеята за Мумията на комунизма върху Мавзолея и Кървавото езеро по случай 9 септември.

---

19 ноември - 3 декември

Откриване: 19 ноември, четвъртък 18:00 - 21:00 ч. при спазване на всички противоепидемични мерки.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види