Снимка: Chris Li

Уолстрийт вижда икономическата болка, но предпочита да погледне отвъд нея

Стан Коуи, Асошиейтед прес

Сляп ли е Уолстрийт? Глобалната икономика се влачи, коронавирусната пандемия уби над 248 000 души по света и 30 милиона американци загубиха работата си като вторична последица в борбата с Ковид-19, а цифрите се покачват с всеки изминал ден. И въпреки това фондовият пазар в САЩ току-що приключи най-добрия си месец от цяло едно поколение.

Макар съвсем определено да е див, Уолстрийт е и съвкупност от инвеститори, които непрекъснато гледат напред, определяйки цените на акциите в дадения момент въз основа на очакванията си за корпоративните печалби и икономиката през следващите едно или две тримесечия.

От февруари до март инвеститорите тласнаха Стандард енд Пуърс 500 с близо 34% надолу, залагайки, че броят на безработните ще експлодира и икономиката ще изпадне в рецесия. След това през април, когато мрачните икономически данни оправдаха страховете им, инвеститорите, тъкмо обратното, погледнаха с оптимизъм към бъдещето.

Стандард енд Пуърс 500 е скочил с над 26%, откакто удари минимум на 23 март, през седмицата, в която правителството отчете, че рекорден брой американци са кандидатствали за помощи при безработица - близо 6,9 милиона.

Когато клиенти се обаждат напоследък във Villere & Co., компания за инвестиционни консултации в Ню Орлиънс, те обикновено започват с един и същ въпрос, изтъква Санди Вилер, портфейлен мениджър във фирмата.

"Те питат: Няма ли да изпаднем в рецесия?", разказва той. "Аз казвам: Да, но фондовият пазар вече е преминал през рецесията и сега излиза от рецесията".

Ето някои от причините пазарът да предпочете да погледне напред:

- Управлението за федерален резерв (УФР) се притече на помощ, отново.

Известна поговорка на Уолстрийт гласи: "Не се съревновавайте с УФР. Централната банка прави всичко по силите си, за да подкрепи икономиката - от намаляване на лихвите почти до нула до безпрецедентното обещание да купува дори по-рисковите корпоративни облигации. С всичко това се цели да бъде подсигурена достатъчно ликвидност за гладкото функциониране на кредитните пазари и предотвратяването на резки ценови колебания.

Инвеститорите твърдят, че това е елиминирало най-лошия сценарий за пазарите: крах, напомнящ за финансовата криза от 2008 година. Дори и дълбоко разединен, Конгресът се обедини, за да изпрати трилиони долари в икономиката с надеждата да запълни пропастта, зейнала със затварянето на бизнесите.

- Инфекциите стабилизираха темпа си на растеж в някои райони, а се задава и отваряне.

В тежко засегнатия щат Ню Йорк броят на хоспитализациите заради вируса се върна на равнището си от преди месец, след като в средата на април достигна пик.

Някои щати в страната очертаха планове за постепенно смекчаване на ограниченията, въведени, за да забавят разпространението на вируса. Начело е Джорджия, която вече позволи на фризьорските салони, спортните зали и козметичните центрове да отворят отново.

"Това преди всичко е здравна криза, така че всяка тенденция на подобрение е добра, даже да е скрита в наистина ужасни цифри за човешки загуби", казва Нела Ричардсън, инвестиционен стратег в Edward Jones.

- Дори ужасните икономически данни съдържат обнадеждаващи признаци.

Джо Сейдъл, икономист по капиталовите пазари в J.P. Morgan Private Bank, е забелязал, че повечето от работните места, изгубени през март, са под формата на временен принудителен отпуск, а не са загуби за постоянно.

"Това в известен смисъл е всяко зло за добро", твърди той. "Знаем, че безработицата ще скочи. Когато погледнете под повърхността на безработицата, можете да прецените доколко е временна", допълва икономистът.

Историята показва, че акциите обикновено поемат отново нагоре, дори икономиката все още да върви надолу. За Стандард енд Пуърс 500 е типично да започне да се покачва четири месеца и половина преди икономиката да удари дъното при рецесия, според Линдзи Бел, главен инвестиционен стратег в Ally Invest.

Спомнете си Голямата рецесия: Котировките започнаха най-дългата в историята възходяща поредица през март 2009 година, когато корпоративните печалби все още спадаха и освобождаването на персонал продължаваше. Равнището на безработицата удари максимум чак седем месеца по-късно.

Mного професионални инвеститори обаче са скептично настроени към сегашното покачване, като се има предвид, че има голяма несигурност още около ще продължи рецесията.

Ако настане втора вълна на зараза, бизнесът може да затвори отново също толкова бързо, колкото и отвори. Акциите вече не са евтини след силно си движение напоследък. Остават и опасенията от дефолт на компании, след като заради широко отвореното кранче на кредитирането се натрупаха неизплатени облигации за 9,6 трилиона долара.

Фондовият пазар освен това има не особено успешен опит в прогнозирането на края на рецесиите, защото е предсказал девет от последните пет рецесии, както някога саркастично отбеляза известният икономист Пол Самюелсън.

След като достигна минимум през ноември 2008 година, малко след фалита на Lehman Brothers по време на финансовата криза, Стандард енд Пуърс 500 прибави над 24% за около седем седмици. Този скок обаче се оказа илюзорен и пазарът отново отстъпи, потъвайки с близо 28%, преди да най-накрая да удари дъното през март (2009 година - бел. прев.).

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види