Най-старата дървена къща в Европа, остров Стреймой, част от Фарьорските острови (Дания)

Древни свидетели на живи времена

По света са известни много древни градове и къщи, но преобладаващата част от тях са оцелели до днес или под формата на руини, или в много променена форма. И доста такива сгради и селища успяват да запазят първоначалния си вид и да останат обитавани. Много е трудно да се идентифицират най-старите от тях, но все пак такива опити постоянно се правят. Най-старите жилищни сгради в света са много привлекателни, защото често са свидетели не просто на миналия век, а на цели епохи.

Според някои изследвания най-старата дървена къща в Европа се намира в село на остров Стреймой, което е част от Фарьорските острови (Дания). Там е запазена сграда, наречена "Кралската ферма". Смята се, че това е най-старата дървена къща, в която хората все още живеят.

Селската къща е построена през 11. век. Първите няколко века тя принадлежала на Църквата, а след това попада под юрисдикцията на датското кралство. Сегашните ѝ обитатели, фамилията Патърсън, са представители на стара фамилия, която е била собственик на сградата от 16. век. Това е 17-ото поколение наематели на старата къща, която все още официално е собственост на краля на Дания.

Най-старата каменна къща в Европа, която все още е обитавана, представлява нещо като малък замък и се намира в Аверон, Южна Франция. Споменаването на тази сграда датира от 13. век. На места мазилката е срутена, но въпреки това къщата изглежда много живописна.

Сградата има необичайна форма - в горната си част е по-широка, отколкото в долната. Историците смятат, че по този начин първият собственик на къщата успява да заобиколи закона на онова време. В средновековна Франция властите облагат с данъци жилищните сгради в съответствие с тяхната площ и тъй като тя се измерва в основата на сградата, по-восокото облагане може да се избегне като горните етажи се построят по-просторни от долните.

Най-старото и най-населено пещерно селище е Кандован (Иран). Селото е на повече от 800 години и в неговите живописни и дори донякъде фантастично изглеждащи скали от вулканичен произход, пригодени за жилища, живеят стотици семейства. Смята се, че преди векове тук са се приютили хора, избягали от монголската инвазия по тези земи.

Някои от жителите на селото, както в древността, се занимават със земеделие. През зимата много собствениците на пещерните жилища ги напускат, за да живеят в града.

През последните години това място става толкова популярно сред туристите, че са построени дори ресторанти и хотел.

Друго древно населено селище, разположено в Иран, е Мейманд. Някои историци смятат, че жителите са обитавали това село още преди 12 хиляди години, така че се твърди, че то е на първо място по древност и може да измести Кандован. Сега в Мейманд има 350 жилищни сгради, изградени в скалите.

Говорейки за най-древните населени градове, човек може да направи грешка, защото историческите и археологически данни се актуализират постоянно. Днес Матера (Италия) се смята за един от претендентите за ролята на най-стария град в Европа, който все още е обитаван от хора.

Хората са живели тук от преди 9 хиляди години, а в наше време хиляди граждани продължават да обитават града. Често той е определян и като втория Витлеем. Неслучайно режисьорите обичат да използват пейзажите на този град, когато снимат филми на библейски теми.

През 2019 г. статутът на Европейска столица на културата се споделя между градовете Матера и Пловдив, което само по себе си може да ни наведе на мисълта колко много и неизследвани са кътчетата в България с огромна историческа стойност.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види