Снимка: pixabay.com

Съвети за най-ползотворна почивка от работа

Цялата планета изглежда стресирана, изтощена и ужасно заета, за да си вземе почивка в момента. Но този начин на постоянна активност без прекъсване и без почивка е не само неустойчив, но и невъзможен.

Ето някои подкрепени от науката съвети, които да ви помогнат да максимизирате така необходимото време на бездействие и да повишите продуктивността си. Проучване установи, че дори кратките почивки могат значително да увеличат способността ви да се фокусирате.

Отделете се от екрана

Да скролвате из Facebook не е особено добър начин да рестартирате мозъка си, докато разходката, например, може да облекчи стреса, да намали умората и да повиши настроението ви. Кое от това не би ви харесало?

Социализирайте се

Съобщенията в социалните мрежи не са заместител.

Според проучване здравите социални връзки в работата могат да увеличат продуктивността и дори да накарат служителите да бъдат по-всеотдайни към работата си.

Почивайте на всеки 52 минути

Кратките почивки са един от най-добрите начини да запазите нивото на продуктивност.

Според анализа от Pomodoro (техника за управление на времето) на 5,5 милиона работници, топ 10 процента от служителите са концентрирани 52 минути преди да направят 17-минутна почивка.

Релаксирането е точна наука.

Нахранете ума си

Не се безпокойте, не с кръстословици или Судоку – а именно с храна.

Мозъкът е в най-доброто си състояние, когато нивото на глюкоза в кръвта ви е постоянно.

Проучване е установило, че протеинът помага най-много, тъй като е единственият макроелемент, който подобрява когнитивните способности за по-дълго 15-20 минути след храносмилането.

Просто поседнете

Какво облекчение.

Няма нужда да се суетите прекалено много около почивката си.

Когато просто поседнете и помечтаете, това осигурява на префронталния кортекс, отговорен за всички сложни процеси, които са нужни, за да работим, трудно спечелената почивка.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види