Снимка: Andrew Loke

Как да рестартираме кариерата си след дълго прекъсване?

Харвардските възпитанички Карол Коен и Вивиан Рабин създават рецепта от седем стъпки, чрез които да улесните завръщането към професионалното поприще. Двете основават компания в Бостън, която организира конференции, събития, както и виртуални сесии по темата за навлизането на пазара на труда след продължително прекъсване. Коен има три деца, а Вивиан – пет, така че те написват и книга, озаглавена Обратно по кариерния път: Гайд за майки, които искат отново да работят (Back on the Career Track: A Guide for Stay-at-Home Moms Who Want to Return to Work). Ето и какво споделят:

Първо трябва да анализирате решението си за връщане на работа

Това изглежда доста стресираща и сложна задача, особено, когато сте били вкъщи с децата или пък сте се грижили за възрастен човек. Така че те предлагат да направите анализа постепенно чрез различни въпроси. Колко силно е желанието ви да работите в момента? Искрено ли е то? Какви са отговорностите ви към грижата за детето/друг човек в момента? Какъв вид подкрепа имате от съпруга/та си, семейството и приятелите?

След като сте взели решението да се върнете на работа, започнете работа по самочувствието и увереността си

Обикновено жените в майчинство губят вяра в способността си да изглеждат професионално. Репетирайте мотивационните си речи или каквито са вашите професионални изяви пред огледалото или някой близък, който обаче е важно да ви подкрепя в решението да се върнете на работа.

Направете оценка на възможностите за кариера

Колкото повече сте се отдалечили от работата си, толкова по-възможно е да са се променили уменията и интересите ви, трябва ясно да си дадете сметка дали това е така, и ако да - как са се променили те? Особено важно е за тези, които не са били "влюбени" в работата си преди да я прекъснат. За тези хора, обикновено почивката е като подарък.

Усвояване на нови умения

Помислете си за изкарването на допълнителен курс или взимането на сертификат, нещо, което би ви помогнало да актуализирате уменията си.

Ето го и вечният кариерен съвет: изпъкнете сред тълпата

Ентусиазмът ще ви отличи от всички останали. Да, взехте си почивка от работа, но това ви направи още по-нетърпеливи да покорите нови професионални върхове.

Споделяйте процеса на търсене на работа със семейството си, включително децата

Коен съветва да не изненадвате децата си с приемането на оферта за работа. Обяснете им предварително, че решението ви да се върнете на работа по никакъв начин не е отричане от майчинството. Нека знаят, че работата е важна за вас, че ви прави щастливи и е част от вашия живот, част, която сте оставили настрана за известно време.

И накрая, ако първата работа, която подхванете след прекъсването, ви прави нещастни, напуснете я

Дори ако работите поради финансова необходимост, не се примирявайте с нещо, което не може да понасяте. Продължавайте да търсите.

по Forbes

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види