Снимка: Xinhua

Битка между дронове на Турция и ОАЕ в небето над Либия

Науас ад Дараджи от Франс прес

Докато боевете по суша продължават южно от Триполи, в либийското небе от няколко месеца се разгаря друга битка между дронове на Турция и Обединените арабски емирства. Тя обаче не променя баланса на силите, твърдят експерти.

От началото на офанзивата на силния човек на Източна Либия маршал Халифа Хафтар на 4 април срещу столицата Триполи, където се намира признатото от ООН правителство на националното съгласие /ПНС/, няма значителни изменения на фронтовата линия.

Статуквото тласна двата противникови лагера да използват по-технологични оръжия с надеждата да вземат връх в тази битка, в която вече бяха убити над хиляда души, а 120 000 бяха принудени да напуснат домовете си, по данни на ООН.

Така, дроновете влязоха в играта през юни въпреки оръжейното ембарго, наложено на Либия от ООН след въстанието от 2011 г., което свали режима на Муамар Кадафи.

"Предвид интензивната употреба на въздушни средства през първия месец на офанзивата, по-голямата част от бойните самолети на военновъздушните сили на двата лагера престанаха да летят заради необходимостта от поддръжка", казва Арно Дьолаланд, експерт по въпросите на отбраната.

"Директен сблъсък"

"Хафтар и правителството на националното съгласие не искаха да останат без въздушни сили и изглежда прибегнаха спешно до друг тип апарати: дроновете", казва експертът пред Франс прес.

Според анализаторите и експертите маршал Хафтар се е сдобил с дронове китайско производство "Вин Лун" от Обединените арабски емирства, които са основният му съюзник.

На свой ред правителството на националното съгласие се е обърнало към Анкара, която все по-открито подкрепя неговите сили, за да се снабди с турски дронове "Байрактар".

Впоследствие цел и за двата лагера стана унищожението на дроновете на противника и на командните им центрове.

Силите на маршал Хафтар на няколко пъти извършиха въздушни нападения срещу Митига, единственото функциониращо летище в либийската столица, което сега е затворено. Всеки път силите на Хафтар казваха, че са имали за мишена турски дронове или командния център на тези апарати.

"Тази въздушна война се превърна в директен сблъсък между двата основни спонсора на ЛНА /самопровъзгласената Либийската национална армия на маршал Хафтар) и ПНС", съответно Абу Даби и Анкара, казва Дьолаланд.

Ахмад ал Хаснауи, пенсиониран генерал от либийската армия, твърди, че в лагера на Хафтар дроновете подкрепят сухопътните войски и играят "важна роля за отслабването на силите и снабдителните линии" на бойците на правителството на националното съгласие. И обратно.

"Не са самоцел"

Либийският експерт Джалал ал Фитури също подчертава "изключително важната роля" на дроновете в битката за Триполи и отбелязва засилването от края на юни на въздушните атаки срещу базите на двата враждуващи лагера.

"Дроновете "Вин Лун" на ОАЕ издирват пистите, от които излитат дроновете "Байрактар", за да унищожат въздушния потенциал на ПНС, но не успяват", твърди Дьолаланд.

"Турците диверсифицираха начина си на действие, като използват пътища за излитането на своите апарати и разполагат ретранслатори из целия район между Триполи, Мисрата и Ал Джуфра (в Централна Либия), за да увеличат радиуса на действие на дроновете си", добавя експертът.

"Вин Лун" или "Байрактар"? Независимо от това кой се сдобива с тях, "дроновете не са самоцел", ако наземните сили не напредват, смята въпреки това Дьолаланд.

Изправена пред статуквото на терена, ООН насърчава страните в конфликта да прекратят военните действия и да възобновят политическия процес, който бе подронен след началото на офанзивата на маршал Хафтар.

Според Дьолаланд обаче Хафтар "подтиква Обединените арабски емирства да участват още по-дейно" в конфликта.

"Не е изключено да има удари с изтребители "Мираж" (използвани от военновъздушните сили на ОАЕ) през следващите седмици", прогнозира той.

Анкара от своя страна "вече не крие, че подкрепя Триполи, без обаче да ангажира директно своя въздушен потенциал", казва още експертът.

В началото на миналия месец пратеникът на ООН за Либия Гасан Саламе отново призова международната общност да сложи край на конфликта, опасявайки се, че "засилването на военната подкрепа" за едната или другата страна може да доведе до хаос в целия регион.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види