Снимка: Tyrone Siu

Американски представители призовават Соломоновите острови да не бързат със скъсването на връзките с Тайван

Джонатан Барет от Ройтерс

Високопоставени американски служители предупредиха Соломоновите острови да се отнасят с предпазливост към китайските обещания за финансиране и да не се поддават на натиска за скъсване на връзките с Тайван, в изказвания, изтъкващи нарастващото съперничество между големите сили за влияние в южната част на Тихия океан.

Американските предупреждения бяха отправени тази седмица в столицата на Соломоновите острови Хониара, на остров Гуадалканал, в изказване пред журналисти, след като няколко висши законодатели от островната държава казаха, че искат да пренасочат дипломатическите си връзки от Тайван към Пекин.

Южната част на Тихия океан, където Тайван има за съюзници шест островни държави, стана дипломатическа опора на Тайпе. Те са една трета от държавите, признаващи Тайван. Връзките помагат за възпиране на експанзионистичната политика на Китай в региона.

Високопоставените американски служители в изказванията си не призоваха изрично за запазване на съюза с Тайван, но настояха за предпазливост.

Кетрин Ибърт-Грей, посланичката на САЩ в Папуа Нова Гвинея, Соломоновите острови и Вануату, каза, че решението, пред което Соломоновите острови са изправени, е тежко и "много, много важно". "Искаме да насърчим министър-председателя, всички граждани на Соломоновите острови и членове на парламента да не се чувстват притиснати при вземането на решение, да питат за подробности около финансирането, за проекти, дали става дума за заеми или за безвъзмездна помощ"", каза Ибърт-Грей.

След парламентарни избори през април, бившият британски протекторат Соломонови острови, архипелаг с население малко над 600 000 души, проучва възможно пренасочване на връзките си.

Китай, който твърди, че самоуправляващият се и демократичен Таван е негова част и го смята за непокорна провинция, предложи на Соломоновите острови финансова помощ, ако те променят дипломатическите си връзки.

САЩ критикуваха Китай за това, че вкарва бедни държави в дългове, главно чрез кредитиране на широкомащабни инфраструктурни проекти, и обвиниха Китай в използването на "хищническа икономика" за дестабилизиране на Индийско-тихоокеанския район.

Китай отрича това.

"Когато дойдем в дадена държава, оглеждаме как можем да си партнираме чрез система от грантове, не даваме заеми", каза на срещата в Хониара базираната във Вашингтон Ан Мари Ястишок, зам.-помощник администратор за Азия в Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID).

Традиционно САЩ са оставили дипломацията в Южния пасифик на регионалните си партньори, включително Австралия, Нова Зеландия и Япония.

Високопоставените американски служители казаха, че са се срещали също с високопоставени законодатели от Соломоновите острови, както и с новия премиер Манасе Согаваре.

Ръководителите на парламентарната работна група на Соломоновите острови и на министерски екип, събрани за преговори с Пекин, изразиха подкрепа за пренасочване на дипломатическото признаване към Пекин, въпреки че това среща съпротива в средите на обществеността и студентите.

Броят на държавите, признаващи Тайван, се смалява, след като Салвадор в Централна Америка, Буркина Фасо в Западна Африка и Доминиканската република в Карибския басейн миналата година преминаха към Пекин.

Китайското външно министерство не отговори веднага на въпроси. То отказа да коментира пряко Соломоновите острови, като каза, че Китай има желание да има отношения с всички държави, базирани на принципа за "един Китай".

Представители на правителството на Соломоновите острови не бяха открити веднага за коментар.

USAID и посолството на САЩ в Папуа Нова Гвинея не коментираха веднага.

Докато САЩ поддържат политика за "един Китай", признавайки Пекин, а не Тайпе, те помагат на Тайван, включително със значителни оръжейни продажби за острова.

Греъм Смит от факултета по Тихоокеански въпроси в Астралийския национален университет каза, че администрацията на Тръмп е по-дейна от предшествениците си в откритата си подкрепа за Тайван, особено с нарастването на силовото поведение на Китай.

"САЩ със сигурност действат силово като единствена държава, която заплашва с последици, ако страните внезапно пренасочат курса си", каза Смит.

Тихоокеанските острови контролират големи части от богатия на ресурси океан и стратегически разположени пристанища, формиращи огромна морска граница между Америките и Азия.

Антикорупционната агенция "Трансперънси Соломон айлъндс" също призова към предпазливост при промяна на връзките заради загриженост, че представителите на Соломоновите острови няма да са в състояние да се държат твърдо срещу интересите на Пекин, като се има предвид липсата на подходящи управленски структури в островната държава.

От представителството на Тайван на Соломоновите острови казаха вчера, че неговото присъствие е сила в името на доброто.

"Много държави в тихоокеанския район, включително Соломоновите острови, са горди, че са свободни и демократични", заяви представителството.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види