Саудитска Арабия се бори да запази военната коалиция в Йемен

Стивън Кейлин и Гаида Гантус от Ройтерс

Саудитска Арабия се мъчи да запази целостта на военната коалиция срещу съюзените с Иран хуси в Йемен, след като местните съюзници се обърнаха едни срещу други в борба за надмощие, обтегнала отношенията в самия съюз на Рияд с главния му регионален партньор, Обединените арабски емирства.

ОАЕ, втората сила в коалицията, открито се намеси на страната на южните сепаратисти и влезе в битка с подкрепяното от Саудитска Арабия правителство за контрола над Юга, нанасяйки въздушни удари по правителствените сили, които се опитват да си върнат временното седалище на властта, пристанищния град Аден.

Това изостряне крие риск да разедини още повече саудитско-емиратската коалиция и да вдъхне нови сили на движението на хусите, срещу което беше сформирана коалицията. ООН се опитва да възобнови преговорите за прекратяване на конфликта, разглеждан до голяма степен като "марионетна война" между враждуващите сили Саудитска Арабия и Иран.

В началото на август подкрепяните от ОАЕ сепаратисти, които искат самоуправление за Юга, превзеха Аден - базата на правителството на президента Абд Рабу Мансур Хади - след като обвиниха партия - съюзник на Хади в съучастничество с офанзивата на хусите.

Двете страни формално бяха съюзници в рамките на подкрепяната от Запада сунитско-арабска коалиция, предприела през март 2015 г. интервенция в Йемен срещу хусите, които на свой ред преди това през 2014 г. бяха свалили от власт Хади в столицата Сана. Но целите им се разминават.

Саудитска Арабия и ОАЕ призоваха за преговори за уреждане на кризата. Правителството на Хади настоя сепаратистите първо да отстъпят контрола и ОАЕ да спрат да подкрепят южните бойци, които те са обучили и въоръжили.

Южният сепаратистки Преходен съвет заяви, че няма да се изтегли, докато ислямистката партия "Ислах" и северните сили не бъдат отстранени от властта в юга.

Бойците на Преходния съвет се опитаха да затегнат контрола си върху Юга, но бяха отблъснати от правителствените сили, които след това се опитаха да си върнат Аден, но отстъпиха, защото бяха атакувани от бойната авиация на ОАЕ. В Абу Даби заявиха, че са атакували "терористични организации".

ОАЕ определи правителството на Хади като неефективно и призова за по-приобщаващо управление, докато сепаратистите укрепваха позициите си в Аден. Хади, който пребивава в Рияд, поиска Саудитска Арабия "да спре намесата" на ОАЕ.

"Саудитска Арабия се намира в трудна ситуация. Агресивни действия от нейна страна за възпиране на Преходния съвет могат да предизвикат "гражданска война в гражданската война", в която далеч не е сигурно, че съюзниците на Рияд ще надделеят", заяви неотдавна в доклад Международната кризисна група.

"И обратно, бездействието или предлагането на отстъпки на Преходния съвет, които евентуално да бъдат приети от правителството като прекалено големи, може да посее семето на раздора вътре в самото правителство на Хади и редиците на "Ислах", допълва мозъчният тръст.

Саудитска Арабия сформира коалицията, за да неутрализира хусите, опасявайки се, че те ще бъдат използвани от шиитски Иран за изграждане на иранско влияние по саудитската граница. Сегашната криза прави по-трудно за Рияд да отслаби хусите, които владеят повечето големи градове и сочат конфронтацията в Аден като доказателство, че Хади е неспособен да управлява.

Междувременно хусите засилиха нападенията срещу Саудитска Арабия, като два пъти нанесоха удари по енергийни обекти на най-големия световен износител на петрол.

През юни ОАЕ, под чието командване бяха постигнати ограничените успехи на коалицията през войната, намали присъствието си в Йемен след западни критики срещу коалицията, оставяйки на Саудитска Арабия бремето на непопулярната война.

В Йемен и на други места сунитските съюзници обединиха сили, за да възпрат общия враг Иран и ислямистките движения, които смятат за заплаха за своите управляващи династии. Абу Даби и Рияд заявиха, че съюзът им остава все така здрав, но се появиха различия, след като ОАЕ предпочетоха да пазят имиджа и интересите си.

Оттеглянето на ОАЕ е имало за цел да представи Абу Даби като по-зрелия партньор и миротворец, казаха дипломати, на фона на призивите на западните съюзници за прекратяване на войната, довела до смъртта на десетки хиляди и тласнала Йемен на ръба на глада.

Абу Даби заяви, че решението е естествен развой на събитията с оглед на примирието под егидата на ООН в главното пристанище на Йемен Ходейда, което през миналата година коалицията два пъти се опита да превземе. Емирствата посочиха, че на този нов етап на войната е нужна политическа, а не военна тактика.

Според дипломати това се дължи на факта, че ОАЕ са приели, че не може да има военно решение поради международните критики срещу коалиционните въздушни удари, при които загинаха цивилни, и поради хуманитарната криза.

Решението бе предшествано от изострилото се напрежение между САЩ и Иран, което крие риска от война в Персийския залив.

ОАЕ организираха милиции от 90 000 йеменски бойци, включително хиляди сепаратисти, за борба срещу хусите и радикалните ислямисти. Тъкмо тези сили прогониха движението на хусите от Юга, където то по принцип не се ползва с влияние.

Но войната, в която от военна гледна точка от години се е установила патова ситуация, възроди старите вражди между Северен и Южен Йемен. Някога те бяха отделни страни, но през 1990 г. се обединиха в една държава.

Това не е първото сепаратистко въстание. През януари 2018 г. те за кратко превзеха Аден. Рияд и Абу Даби помогнаха да бъде прекратен този конфликт, тъй като по онова време вниманието се насочваше към Ходейда, основния снабдителен пункт за хусите, но и за още милиони мирни жители.

С постепенното изчезване на военните опции обаче емирствата изместиха фокуса си към усилията на ООН за намиране на политическо решение. Докато Саудитска Арабия желае да премахне заплахата от хусите и да гарантира сигурността по границите си, основната грижа на ОАЕ е да се справят с радикалните ислямисти и да гарантират сигурността на морските коридори в Червено море, смятат анализатори.

Абу Даби сега подкрепя извършването на промени в правителството на Хади така, че то да включи южния Преходен съвет и да бъдат отслабени позициите на "Ислах", смятана за клон на "Мюсюлманските братя". Рияд толерира тази партия, защото тя крепи властта на Хади, който не разполага със собствено твърдо ядро избиратели, на което да разчита. Но и самият Преходен съвет може би не разполага с широка подкрепа. Неговият ход рискува да подпали междуособици в главния район, контролиран от коалицията, и да поощри радикални ислямистски организации като Ал Каида и "Ислямска държава", част от многото дестабилизиращи сили в Йемен. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види