Снимка: Hassan Ammar

Сирийският град Алепо - символ на победите на Асад и на продължаващата война

Басем Мруе от Асошиейтед прес

Членовете на семейство Ал Али се прибирали у дома от пазар, когато няколко снаряда се врязали в оживена улица в западната част на сирийския град Алепо. Взривът застигнал семейството, като убил двегодишната Салам, ранил един от братовчедите й и запалил намиращ се наблизо автомобил, в който седяла жена с невръстната си дъщеричка.

Това била една от многото атаки на бунтовниците, които стрелят от покрайнините на Алепо, при които бяха убити над 10 цивилни миналия месец.

Почти три години минаха, откакто силите на президента Башар ал Асад установиха пълен контрол над Алепо, като изтласкаха бунтовниците, които владееха източната половина на града в продължение на години на сражения.

Тази победа превърна Алепо (най-големия сирийски град) в символ на това как Асад, с жизненоважната помощ на Русия и Иран, която обърна хода на дългата гражданска война, успя да си върне по-голямата част от територията на Сирия, която допреди това бе под контрола на опозицията, и да гарантира оцеляването си.

Алепо обаче е символ и на това как Асад не успя (а изглежда малко вероятно това да стане в близко бъдеще) да си гарантира пълна победа във войната и да осигури цялостна сигурност за сирийския народ.

Половината Алепо остава в руини, голяма част от населението му е разселено, а смъртоносните атаки като тази с изстрелването на снаряди от 24 юли, отнела живота на Салам (чието име на арабски означава "мир"), все още са често срещано явление. Алепо остава близо до границата с последния голям бастион на опозицията, който се простира на територията на провинция Идлиб и в части от провинция Хама. От позиции в покрайнините на Алепо бунтовници често изстрелват снаряди и ракети по посока на кварталите в западната част на града.

Недоволни поддръжници на Асад призовават армията да завземе Идлиб или поне да изтласка бунтовниците по на запад.

Сирийските правителствени сили, подкрепяни от руски военни самолети, провеждат интензивна въздушна и наземна офанзива в Идлиб от 30 април, която, по данни на службата на върховния комисар на ООН за правата на човека, е довела до смъртта на най-малко 450 цивилни и до разселването на стотици хиляди хора в Идлиб. Досега те успяха да превземат само няколко села по южната граница на анклава, но офанзивата се засили миналата седмица, като армията стигна близо до важен град.

Една от целите е да бъде превзета магистралата, която свързва Дамаск с Алепо и преминава през територия, контролирана от опозицията. С това бунтовниците ще бъдат изтласкани от Алепо и ще бъде направена още една стъпка за нормализирането на живота на жителите на града - те ще разполагат с по-добра връзка със столицата. Отварянето на магистралата ще намали времето за пътуване до Дамаск с два часа, тъй като сега шофьорите преминават по по-дълъг маршрут през пустинята.

За това обаче е необходимо да бъде превзета голяма част от Идлиб, включително няколко големи града - битка, която може да отнеме месеци и да има висока цена. Провинция Идлиб е доминирана от групировки на радикалната ислямистка опозиция. В контролираната от бунтовниците територия има стотици хиляди души, мнозина от които са избягали от други опозиционни райони, превзети от правителството.

Превземането на територия по на север дори би било още по-трудно, тъй като в граничните с Турция райони има най-различни въоръжени групировки и чуждестранни войници (американски и европейски сили на изток и турски военни на запад).

В провинция Дераа, Южна Сирия, която бе превзета от сирийската армия през юли миналата година, се възцарява хаос, с убийства и атаки срещу правителствените сили в зоните, които някога бяха под контрола на бунтовниците.

"Има съмнения дали Дамаск някога ще може да упражнява власт върху цялата страна. Големи части от Сирия са под контрола на бунтовници, екстремисти, кюрди и чуждестранни сили, сред които Турция, Иран, Русия, САЩ и европейски държави", каза Фауаз Гергес, професор по близкоизточна политика в Лондонското училище по икономика.

"Социалното възстановяване, което е също толкова важно, е далечна мечта. Международната общност няма да инвестира ценни ресурси във възстановяване, докато няма помирение и политически преход. Западните сили ще направят всичко по силите си, за да попречат на Асад да консолидира своя власт над цялата страна", добави той.

В Алепо възстановителните работи са с ограничен обхват. Повечето квартали в източната част на града, които бяха отнети от бунтовниците, продължават да пустеят и да са в развалини.

Макар западните квартали често да стават мишени за удари, сигурността в останалите части на Алепо е гарантирана. Хората излизат вечерно време, за да се насладят на прохладния ветрец в градските кафета и ресторанти. Бедните обикновено обикновено се събират на обществени места като паркове или прочутата средновековна Цитадела на Алепо.

В един съботен следобед Салех Хаджи Али, който работи в държавна фабрика за цимент, довел четирите си деца в двора под Цитаделата. Хаджи Али е един от малкото хора, които се върнали да живеят в Източно Алепо. Той напуснал дома си в района Мясар, когато бунтовниците превзеха източната част на града през 2012 г., а после се върнал, когато те бяха победени, и ремонтирал апартамента си.

Хаджи Али се надява да отгледа децата си, три дъщери и син, на възраст от 4 до 16 години, в Алепо.

"Нещата се подобряват", каза той и отбеляза, че когато се върнал със семейството си, те били сами, но после се върнали и други хора.

Хушиг Мурадян, архитектка от арменското малцинство в Сирия, се разхожда из наскоро възстановен пазар в историческия Стар град, части от който бяха разрушени при сраженията. Повечето представители на общността й избягали от войната, отивайки в Армения или другаде. Мурадян обаче няма да си тръгне.

"Винаги гледаме оптимистично на нещата и затова оставаме в Алепо", каза тя.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види