Снимка: Nasser Awad

Отдалечавайки се от йеменското блато, Абу Даби иска да излъска имиджа си

Дана Мухалати и Филип Егре от Франс прес

Като започнаха изтегляне от йеменското блато, Обединените арабски емирства искат да излъскат имиджа си, опетнен от един скъпоструващ конфликт. Решението им рискува да ядоса саудитския им партньор, в един регион, заплашен от пожар в резултат на иранската криза, твърдят анализатори.

"Политическата, финансовата и военната цена превишават доста стратегическите ползи, които може да извлече Абу Даби" от военното си присъствие в Йемен, обяснява Андреас Криг, преподавател в Кингс колидж в Лондон и експерт по националната сигурност.

Ключов съюзник на Вашингтон, Абу Даби обяви в понеделник съкращаване на военния си контингент в тази опустошена от войната страна, в рамките на "предислокация", която ще му позволи да премине от една "приоритетно военна" стратегия към една "логика на мира".

Редом със Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства са стълбовете на една военна коалиция, която от март 2015 г. подкрепя правителствените сили срещу бунтовниците хуси, подкрепяни от Иран. Тези страни изпратиха в Йемен няколко хиляди души и обучиха 90 000 йеменски военни.

Но повече от четири години след тази чужда интервенция, перспективата за победа отдавна се е изпарила. Хусите контролират все още обширни зони в западната и северната част на страната, сред които и столицата Сана, а нито един от двата лагера не надделява над другия.

Решението на ОАЕ се "дължи на напрежения в региона, по-специално с Иран, на очернената им репутация в Йемен и на техните стратегически интереси в региона", казва Джеймс Дорси, специалист по Близкия изток, базиран в Сингапур. "Интересите понякога съвпадат с тези на саудитците, но понякога не", допълва той.

Войната в Йемен отне живота на десетки хиляди хора, повечето мирни жители, според неправителствени организации. Тя предизвика най-тежката хуманитарната катастрофа в света, според ООН.

На терен ОАЕ са подложени на тежко изпитание, отбелязва професор Криг. Те са постигнали малко осезаеми победи в контролирания от бунтовниците Северен Йемен, близо до саудитската граница. Техните сили там са мишена на атаки с дронове и на балистични ракети от страна на хусите.

Експертите са съгласни по въпроса, че едновременно с това Абу Даби се опитва да възстанови "силно опетнената си" репутация на международната сцена, по-специално в очите на своя американски съюзник, на фона на обвиненията за "военни престъпления", извършени от коалицията в Йемен. Амнести интернешънъл освен това съобщи за нарушения на човешките права в тайни затвори, управлявани от ОАЕ.

Продажбите на оръжия на ОАЕ и на Саудитска Арабия възмутиха американските конгресмени, които се страхуват, че тези оръжия могат да бъдат използвани срещу цивилни в Йемен.

Съобщението на ОАЕ за начало на изтегляне идва в разгара на противоборството между САЩ и Иран заради иранската ядрена програма и атаките срещу танкери и петролни съоръжения в региона на Залива. Техеран отрича всякаква намеса в тези нападения.

"Напрежението с Иран не е в основата на изтеглянето, но със сигурност усложни ситуацията", подчертава Елизабет Дикинсън от мозъчния тръст Международна кризисна група.

"Абу Даби е притеснен от ескалацията през последните месеци и се стреми да ограничи рисковете", казва тя. "Съкращаването на участието в Йемен ще позволи на Абу Даби да пренасочи военните си способности към гарантиране на собствената си сигурност", допълва тя.

И наистина, ОАЕ биха се оказали на предната линия в случай на голям конфликт в региона.

"Техните войски сега ще могат да бъдат предислоцирани предвид на ескалацията на напрежението с Иран", казва експертът от Кингс Колидж. "Саудитците вече са оставени сами да се занимават с йеменското блато", допълва той.

При все това, малко вероятно е решението на ОАЕ да нанесе фатален удар на стратегическия им алианс със съседната монархия.

"Зад кулисите, саудитците няма да бъдат доволни, но нито едните, нито другите нямат и най-малкия интерес от публично скъсване на отношенията", казва Джеймс Дорси.

Абу Даби освен това официално потвърди в понеделник своя ангажимент към йеменското правителство и към саудитския си съюзник срещу хусите.

"Алиансът със Саудитска Арабия е в негов интерес, също както и оттеглянето от Йемен. Ако са решили да се оттеглят, то е защото емирствата знаят много добре, че това няма да причини непоправими щети на техния съюз", казва анализаторката Елизабет Дикинсън. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види