Снимка: Nigeria Presidency

Африканските лидери дадоха началото на зона за свободна търговия

Боуреима Балима, Ройтерс

Африканските лидери поставиха началото на зона за свободна търговия на континента, която, ако се окаже успешна, ще обедини 1,3 милиарда души, ще създаде икономически блок на стойност 3,4 трилиона долара и ще възвести в нова ера на развитие.

След четири години преговори през март бе постигнато споразумение да търговски блок на 55 държави. Споразумението очерта пътя за срещата на върха на Африканския съюз вчера в Нигер, където Гана бе обявена за страната, в която ще бъде централата на бъдещата търговска зона. Проведоха се и дискусии за това как точно ще работи блокът.

Надеждите са, че Африканската континентална зона за свободна търговия (African Continental Free Trade Area - AfCFTA), най-голямата от създаването на Световната търговска организация през 1994 година - ще отприщи отдавна спъвания икономически потенциал на Африка, като насърчи вътрешно-регионалната търговия, укрепи веригите на доставки и разпространи натрупания опит.

Очите на света са обърнати към Африка, каза египетският президент и председател на Африканския съюз Абдел Фатах ал Сиси на церемонията по откриването на срещата.

"Успехът на AfCFTA ще бъде истинският тест за постигане на икономически растеж, който ще превърне в реалност мечтите на народите ни за благосъстояние и качество на живот", каза той.

Африка има доста да наваксва - нейната вътрешно-регионална търговия представлява едва 17% от износа през 2017 година спрямо 59 % в Азия и 69 % в Европа. Освен това Африка пропусна икономическия бум, който преживяха другите търговски блокове през последните десетилетия.

Икономистите посочват, че остават значителни предизвикателства, включително лоши пътища и железопътни линии, големи райони на вълнения, прекомерна бюрокрация по границите и корупция, които спъват растежа и интеграцията.

Членките на зоната се ангажираха да премахнат митата за повечето стоки, което ще увеличи търговията в региона с 15-25% в средносрочен план, но тя би нараснала над два пъти, ако тези останали проблеми бъдат решени, сочи оценка на Международния валутен фонд (МВФ).

В доклада си от май МВФ описва зоната за свободна търговия като потенциален "икономически решаващ фактор", подобен на далия тласък на растежа в Европа и Северна Америка. Същото време обаче Фондът отправя и предупреждение.

"Само намаляването на митата не е достатъчно", се посочва в документа.

Разнопосочни интереси

Африка и без това вече разполага с голям брой конкуриращи се и припокриващи се търговски зони - ECOWAS на запад, EAC на изток, SADC на юг, COMESA - на изток и юг.

Само че единствено EAC, движена предимно от Кения, отчита значителен напредък към общ пазар на стоките и услугите.

Тези регионални икономически общности ще продължат да търгуват помежду си както сега. Ролята на AfCFTA е да либерализира търговията между тези страни членки, които не са в същата регионална икономическа общност, каза Труди Хартценберг, директор на Tralac, южноафриканска организация за търговско право.

Потенциалната мощ на зоната получи тласък във вторник (миналата седмица), когато Нигерия, най-голямата африканска икономика, се съгласи да подпише споразумението на срещата на върха. Бенин след това също се съгласи да се присъедини. 54 от 55-те държави на континента вече подписаха, но само около половината са ратифицирали документа.

Една от пречките в преговорите ще бъдат противопоставящите се мотиви на страните.

За недиверсифицираните, но сравнително развитите икономики като Нигерия, която разчита изключително много на петролния износ, ползите от членството вероятно ще бъдат по-малки, отколкото за другите, казва Джон Ашборн, старши икономист, отговарящ за нововъзникващите пазарни икономики в Capital Economics.

Нигерийски представители изразиха притеснения, че страната може да бъде залята от евтини стоки, подкопавайки усилията за насърчаване на затрудненото местно производство и за растеж на селското стопанство.

От друга страна южноафриканските производители, които са сред най-развитите в Африка, биха могли бързо да се разширят извън обичайните си износни пазари на пазарите на Западна и Северна Африка, което ще им даде предимство пред производителите от другите страни, каза Ашборн.

Президентите и на двете страни присъстваха на срещата на върха.

Огромната разлика в икономическата позиция на страните е друг усложняващ фактор в преговорите. Нигерия, Египет и Южна Африка представляват над 50 % от общия брутен вътрешен продукта на Африка, докато шестте африкански суверенни островни държави представляват около 1%.

Ще бъде важно да започне преодоляването на тези различия, да се гарантира приемането и успешното прилагане на специални и различни мерки за най-слаборазвитите страни, каза Лендри Син, изследовател към Инициативата за африкански растеж на Brookings Institution.

На срещата на върха бе дадено началото и на система за дигитални разплащания за зоната и на инструменти, които ще регулират правилата за произхода на стоките и митническите облекчения, а освен това има инструменти и за премахване на немитническите бариери в търговията, съобщи Африканският съюз.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види