Снимка: Alpay Tonga

Разликите между деменция и алцхаймер

Много хора използват деменция и алцхаймер като синоними. Важно е да знаем, че между двете диагнози има сериозни и важни разлики!

Първо и най-важно: как да различими деменция от алцхаймер. Деменцията е общ термин за симптоми като нарушена памет и мислене, които пречат в ежедневието. Болестта на Алцхаймер е специфичен вид деменция. Други разновидности на заболяването са – съдовата деменция, фронтотемпорална деменция, болестта на Паркинсон и болест на Хънтигтън.

"Алцхаймер е най-честата форма на деменция. От 60 до 70 процента от хората с деменция, страдат от Алцхаймер.", казва Ричард Исаксън, директор на клиниката за превенция на Алцхаймер в Ню Йорк. Но не само това е причината, поради която най-често чуваме това име на болестта. "Истината е, че науката знае най-много именно за Алцхаймер."

Болести от различен характер могат да провокират диагнозата – метаболитни проблеми (с храненето или щитовидната жлеза), съдови заболявания (като инсулт), по-рядко инфекциозни заболявания. Всички те могат да повлияят на мозъчните клетки и да доведат до деменция. Дори диагнозата "луда крава", която е много рядка, може да провокира деменция. Друг възможен причинител е състояние, наречено – депресивна "псевдо" деменция. Когато нивата на серотонина са ниски, може би страдате от синдорм на липса на концентрация. Когато сте разсеяни и имате проблеми с паметта, може да говорим за проява на деменция.

От друга страна, Алцхаймер има своя специфика. Това е мозъчно заболяване, което се характеризира с увредени клетки в мозъчните области, които контролират мисленето, паметта и логиката.

Съществува и т.нар. смесена деменция. Това означава – комбинация от различни състояние, които причиняват болестта. "В 30 процента от случаите пациентите с Алцхаймер имат и съдово заболяване, което влошава симптомите.", казва д-р Исаксон.

Губите ключовете си отново и отново. Забравяте къде сте паркирали. Това са стандартни проблеми с паметта. Как да различите безобидните от истинките поводи за притеснение. Според специалистите, за да бъде диагностициран Алцхаймер, трябва да са на лице поне два от следните симптоми: значително увредени – памет, комуникация, език, концентрация, внимание, разсъждения, преценка и визуално възприятие. Възможно е да забравяте важна информация или членове на семейството да ви припомнят факти, които би трябвало да може да следите. (това не са онези кратки моменти, в които не можете да си припомните името на втория братовчед, а се сещате по-късно, това е нормално). Изследванията показват също, че трудността при използване на карти може да бъде един от най-ранните предупредителни признаци на Алцхаймер.

Здравословното хранене, упражненията, социалните и интелектуални занимания, редовният сън - всички тези ежедневни навици са превенция на заболяването. Въздържанието от алкохол и тютюнопушене също са препоръчителни.

Няма страшно!

Да забравиш как се работи с някой уред в дома ти, да се страхуваш да напуснеш квартала, за да не се загубиш или да губиш вещите си толкова често, че да те е страх да напуснеш дома... това може да бъде тревожно, особено ако засяга и любими хора. Ако сте притеснени, посетете лекар. Информирайте се. Колкото по-рано се постави диагноза, толкова по-добре се повлиява от възможните лечения.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види