Снимка: Vaclav Salek

В Чехия продължава битката за независима прокуратура

Томаш Мачковяк*, сп. Политика

Дали премиерът Андрей Бабиш и президентът Милош Земан искат да отнемат независимостта на чешката прокуратура? В центъра на Прага от началото на седмицата десетки хиляди демонстрират срещу планираните персонални назначения в министерството на правосъдието.

Медии твърдят, че целта на кадровите промени е забавяне на прокурорското разследване срещу премиера Бабиш, официално обвинен в измами с европейски дотации. Доказателствата за мошеничеството на практика са необорими, но случаят се влачи от няколко години, защото обвинените са висши държавни служители.

Общественото мнение смята, че един от гарантите за независимост на разследването е главният прокурор Павел Земан. Той е на този пост от осем години и оцеля в не една и две политически бури. Неотдавна се прочу с това, че отказа да приеме покана от президента популист Милош Земан (съвпадението на фамилиите е случайно). Поводът: продължава следствието по случай с нагласени престъпни търгове, свързани с ремонтите на президентската резиденция в двореца "Лани" край Прага, по който заподозрени са близки сътрудници на президента. Всякакви лични контакти биха навредили на независимостта на разследването.

Юристка, удобна за премиера?

Демонстрантите не приемат новата министърка на правосъдието, посочената лично от премиера Мария Бенешова. Това е авторитетна юристка, която преди години се бореше срещу обвързаностите в правораздавателната система, но междувременно влезе в света на голямата политика и сега е близка приятелка на президента Земан.

Подозренията се подсилват от факта, че досегашният министър на правосъдието Ян Кнежинек се оттегли от поста си преди две седмици при много странни обстоятелства. Първо в медиите изтече информация, че се планира за поста да бъде номинирана Бенешова. Те не бяха официално потвърдени, но Кнежинек изненадващо на набързо свикана пресконференция обяви, че се отказва от поста, считано от 30 април. И не посочи никакви причини. Коментатори са убедени, че е бил принуден да вземе това решение, най-вероятно от хората на президента или на премиера.

Разследването ще бъде парализирано

По-нататъшният сценарий е предвидим - Бенешова като министър на правосъдието трябва да парализира следствието срещу премиера. Самата тя в интервюта за печата уверява, че няма такова намерение и че със сигурност няма "да пипа" генералния прокурор Павел Земан. Мнозина обаче не вярват на тези уверения, защото в същото време премиерът Андрей Бабиш за пореден път повтаря, че цялото разследване срещу него всъщност е заговор, скроен от враговете му.

Всъщност става дума за 50 милиона крони от европейски дотации, които през 2006 - 2008 г. чрез измама получили фирми, влизащи в холдинга Агроферт на Андрей Бабиш, който по онова време е бил амбициозен бизнесмен от хранително-вкусовия бранш. Измамата се състояла в това, че от големия концерн било извадено едно неголямо стопанство (фермата "Щъркелово гнездо", бивше държавно кооперативно стопанство на юг от Прага) и за ремонта му е получена споменатата дотация, след което обектът, вече ремонтиран, е върнат в структурата на концерна. Междувременно дотацията е била за малки и средни фирми и със сигурност не се е полагала на такава мощна компания като Агроферт.

Случаят е още по-любопитен, защото от изясняването му са заинтересовани и служби на Европейския съюз, които напълно подкрепят обвиненията на чешката прокуратура. Самата дотация - 50 милиона крони - вече е върната преди няколко години в европейската каса. Целта на следствието, което от няколко години все приключва, е да бъдат наказани виновните за измамата, включително самият премиер. В обвинението се говори не само за финансово мошеничество, но и за "организирана престъпност", а в този случай чешките закони предвиждат до 15 години затвор.

*Томаш Мачковяк - журналист и познавач на Чехия и Словакия. От 90-те години работи в "Газета виборча" като чуждестранен кореспондент. Преди това е бил свързан с двуседмичното издание "Форум" (като заместник-главен редактор) и с Радио RDC - бел. на "Политика".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види