Снимка: Pixabay

САЩ одобриха кетаминов назален спрей за лечение на депресия

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) е одобрила назален спрей, кетаминов дериват, за лечение на тежка резистентна депресия.Лекарството се нарича ескатамин и е разработено от дъщерното дружество на Johnson & Johnson, фармацевтичните компании Janssen.

Ескетамин може да се използва при пациенти, които страдат от резистентна към медикаментозно лечението депресия или пациенти, които не реагират на поне две други лекарства. Това стана ясно във вторник, 5 март, от официално съобщение на FDA. Кетаминът, който е известен още като уличния наркотик "Special-K", се е използвал като упойка в продължение на десетилетия. От края на 90-те години е използван и експериментално за лечение на депресия, като до сега е бил прилаган интравенозно. Медикаментът, който ще се продава под търговското име Spravato, е разработен да бъде три до четири пъти по-мощен от обикновения кетамин, което ще позволи на лекарите да прилагат по-малко и да намалят страничните ефекти, според Хюсейни Мандци, разработчик на лекарството и глобален ръководител на неврологично-ерапевтичният клон на Janssen.

Спреят дава резултат в рамките на часове, което е значително по-бързо, в сравнение с периода от четири до осем седмици, който повечето антидепресанти изискват, каза Манджи.

Пускането на кетамино-базирания спрей в употреба има и опоненти. "Цялата концепция е подизрителна" казва д-р Джули Зито, професор по фармакология и психиатрия в Университета на Мериленд пред ABC News. Зито е един от двамата лекари, гласували против одобрението на ескатамин на 16-ия панел на FDA , с аргумента, че са необходими повече проучвания, тъй като досегашните разултати са "непоследователни". "Моделът на употреба на един медикамент и очакването за магически резултати игнорира 60-годишния опит с антидепресанти", каза Зито, обяснявайки, че представата, че някой ще "поправи" депресията е грешна. "Можем да използваме медикаменти като начало, след това психотерапевтичното лечение, като например когнитивно-поведенческата терапия, които са основани на доказателства и са доказано ефективни, трябва да запретнем ръкави и да се заемем с проблемите, които причиняват страданието."

С новото лекарство пациентите ще получават дози ескетамин два пъти седмично през първите четири седмици, казва Манджи. Веднъж щом покажат признаци на подобрение, приемът може да бъдат разпределен веднъж седмично или веднъж на всеки две седмици. "Можете да постигнете бързо подобрение с назалния спрей и да накарате хората да се чувстват по-добре, но депресията е хронично заболяване", уточнява Манджи. До одобрението на медикамента, учените са изследвали около 1700 души в над 29 проучвания, които са били изпълнявани в различни фази с FDA, според Манджи.

Двата основни странични ефекти са повишаване на кръвното налягане и дисоциация - усещане за нереалност, откъсване от мислите, чувствата или тялото. Когато страничните ефекти са налични, те изглежда започват около 30 минути след приема и изчезват около 90 минути след това. "Страничните ефекти са управляеми", каза Манджи. "За около 90% от хората, при които кръвното налягане се покачва, става дума за повишение, сходно с това, което вие или аз може да имаме, ако се упражняваме."

Той добавя, че що се касае до дисоциацията, "цветовете може да изглеждат по-ярки, звуците може да звучат по-силно, може да имате усещане, че сте нереални, стаята може са ви се струва нереална. Въпреки това, тежестта на това чувство обикновено намалява след първата доза." Именно поради потенциалните странични ефекти, "не се прибираш у дома с ескатамин", каза Манджи. "Отиваш в клиника, лекарстовот се администрир, оставаш за 90 минути и после се прибираш." 

Още информация за психичното здраве може да прочетете на кожа.org.

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види