Снимка: Ju Peng/XinHua

Ким Чен-ун покачва залозите с посещението си в Китай

Кан Джин-кю, Франс прес

Изненадващото посещение на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Китай може да предвещава нова вълна срещи на върха около Корейския полуостров, но и да е опит за оказване на натиск на президента на САЩ Доналд Тръмп в момент, когато преговорите им буксуват, смятат анализаторите.

След историческата среща на върха между Тръмп и Ким през юни в Сингапур преговорите между Вашингтон и Пхенян по севернокорейския ядрен арсенал са в задънена улица. САЩ настояват, че санкциите им трябва да останат в сила докато КНДР не се откаже от ядрените си оръжия, а Пхенян иска те незабавно да бъдат облекчени.

В новогодишната си реч, която е ключов момент в севернокорейския политически живот, Ким предупреди, че КНДР може "да няма друг избор освен да тръгне по нов път в защита на суверенитета и ценностите си", ако Вашингтон не промени позицията си.

С посещението си в Китай Ким "иска да напомни на администрацията на Тръмп, че разполага с дипломатически и икономически възможности извън тези, които биха му предложили Вашингтон и Сеул", смята Хари Кадзианис от вашингтонския мозъчен тръст Център за националния интерес.

Вашингтон трябва да се тревожи от усилията на КНДР за укрепи връзките си с Пекин, защото почти целият търговски обмен на Северна Корея минава през Китай. Всякакво подобрение на отношенията с Пекин би отслабило американската стратегия на максимален натиск, добави той.

В Пекин са пристигнали американски преговарящи за обсъждане на търговската война между двете най-големи световни икономики, която разтърсва пазарите и от китайска гледна точка няма по-удобен момент за визитата на Ким, отбеляза Кадзианис. "Това ясно показва, че Пекин разполага със севернокорейска карта, която може да изиграе, ако сметне за нужно", каза той.

Китайските войски изиграха решаваща роля в отбраната на КНДР по време на Корейската война (1950-1953 г.). Пекин продължава да е главният дипломатически и икономически поддръжник на Пхенян.

Китай винаги се е безпокоял от разпадане на съседа си, което би довело до бежански поток на негова територия и евентуално разполагане на американски войски до границата му. През последните години обаче ядрените амбиции на КНДР го пораздразниха.

Все пак през пролетта на миналата година, благодарение на впечатляващото разведряване на Корейския полуостров, Ким сложи край на шест години дипломатическа изолация с визита в Пекин, първото му посещение в чужбина като лидер на Северна Корея.

Тази първа визита в Китай бе последвана и от други, макар че китайският президент Си Цзинпин до момента не е посетил Пхенян. В същия период се състояха три срещи на върха между Ким и южнокорейския президент Мун Дже-ин. Пекин даде назаем на Ким самолета, с който той отиде в Сингапур.

Там, пред камерите на целия свят, Ким и Тръмп подписаха неясен ангажимент за принципната денуклеаризация на Корейския полуостров, но оттогава двете страни спорят по значението на съдържанието му.

Ким не посети Сеул преди края на миналата година, както беше намекнал Мун, но пък растат спекулациите за втора среща на върха между Вашингтон и Пхенян за излизане от задънената улица.

Тези дни президентът Тръмп каза, че мястото на срещата се обсъжда. Злите езици изразиха надежда, че се преговаря и по съдържанието на тази среща.

Според научния изследовател Чон Сон-чан от Института "Седжон" в Сеул китайската визита на Ким може да е знак, че той може скоро да посети южнокорейската столица или отново да се срещне с Доналд Тръмп.

Миналата година Ким посети Китай преди срещите си на върха с Тръмп и Мун, отбеляза той.

В състава на севернокорейската делегация е Ким Йон-чхол, който е обсъждал преговорите с американския държавен секретар Майк Помпейо, което навежда на мисълта, че тема на разговор ще бъде облекчаването на санкциите.

При управлението на Мун Южна Корея започна диалог със северната си съседка и южнокорейски анализатори смятат, че китайски гаранции може да подобрят шансовете за споразумение.

"Северна Корея може да се почувства застрашена, ако изцяло се откаже от ядрените си програми", смята специалистът по КНДР Ко Ю-хван от университета "Донгук" в Сеул.

"Ако обаче Пекин обещае на Пхенян да му окаже икономическа помощ и да гарантира сигурността на режима при отказ от ядрените му оръжия, КНДР би се почувствала в по-голяма безопасност", заяви той.

Пекин споделя американската цел за денуклеаризация на Северна Корея.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види