Снимка: Kim Hong-Ji

Южна Корея се бори с демографската криза чрез по-голямо равенство между половете

Джури Но, Ройтерс

За малко повече от десетилетие Южна Корея е похарчила в опити да разреши демографската си криза пари, равняващи се на брутният вътрешен продукт на малка европейска икономика. Въпреки това раждаемостта се е понижила до най-ниската в света.

Президентът Мун Дже-ин, който се самоопределя като президент феминист, тази година изпробва нов подход - по-голямо уважение към жените. 

В края на миналата година Южна Корея обяви планове да премахне някои от мерките, обезкуражаващи работодателите да наемат жени, като позволи на двамата родители да вземат едновременно отпуск за отглеждане на дете и удължи платения отпуск по майчинство. На работодателите също така се предоставят стимули да позволяват на всеки от двамата родители да работят по-малко часове.

"Усилията да се осигури равенство между половете са много навременни", казва Шин Йон-кьон, икономист в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

Южна Корея е страната с най-неблагоприятни условия за работа за жените сред членките на ОИСР, въпреки че южнокорейките са сред най-образованите в държавите от организацията, при това по-високо образовани от мъжете.

Мерките обаче се разпростират и извън работното място. Майките вече могат да избират дали да дадат на бебето собствената си фамилия, а в свидетелствата за раждане ще бъде премахнато квадратчето, в което се обозначава дали детето е родено в или извън брак.

Лечение за безплодие ще се предлага също за необвързани жени и неженени двойки. Обществени кампании пък ще насърчават мъжете да участват повече в отглеждането на децата и домакинските грижи.

Това контрастира с поредицата инициативи, предприети през 2016 година от предишното правителство на Пак Гън-хе, първата жена президент на Южна Корея. Тогава бе пуснат сайт, представящ в реално време статистическа карта на жените в детеродна възраст, браковете и ражданията с надежда по този начин да бъде насърчена конкуренция между градовете и регионите. 

Сайтът бе свален след само един ден, след като жените се оплакаха, че той ги е накарал да се чувстват приравнени на "репродуктивни органи".

"Страната гледа на жените като фабрики за бебета", недоволства Хьон Су-йон, продуцент на най-популярната южнокорейска детска телевизионна програма. 

Сближаване в храма 

Демографската бомба със закъснител в Южна Корея тиктака все по-силно. Последните прогнози на правителството предвиждат, че населението ще започне да намалява от 2027 година и според комисия към президентството потенциалът на страната за икономически растеж може да падне до под 1 %.

Раждаемостта отдавна е приоритетна политика. От 2006 година правителството е похарчило 152,9 трилиона вона (135,65 милиарда долара) - приблизително колкото е обемът на икономиката на Унгария или американския щат Невада - за стимули за семействата и субсидии за децата от раждането им до университета, а и след това. Миналогодишният бюджет за борба с ниската раждаемост от 26,3 трилиона вона се равнява на над половината от разходите за отбрана на страната, която технически все още е във война със северния си съсед. 

Според експертите по демография обаче не парите са големият проблем. Опитът на развитите страни с по-високи нива на раждаемост като Франция или Швеция показва, че решаваща роля има равенството между половете.

Предишното разпределение на ресурсите също е източник на критики.

Правителството стигна много по-далеч от детските добавки и субсидирането на грижите за децата и образованието им. То финансира възможности за престой в храмовете с цел сближаване на семействата и подпомага финансово младежите в търсенето на кратковременна работа в чужбина.

Предстои много подобни програми да приключат, като през 2019 година бюджетът за насърчаване на раждаемостта ще бъде свит с една четвърт до 20,5 трилиона вона.

"Трябваше да бъде намален отдавна", отбелязва Джун Дже-хун, преподавател по социално осигуряване в Сеулския женски университет.

Джун предупреждава обаче, че ще бъде необходимо много време, докато сигналът, който правителството най-накрая изпрати, проникне в консервативното източноазиатско общество.

Ражданията извън брака например са толкова порицавани, че се са едва 1,9 % от общите, което е най-ниското ниво в света. Експерти сравняват показателя с Франция, където съотношението е над 50 %, а раждаемостта е 1,9 спрямо 1,05 в Южна Корея. Абортът в страната е забранен от закона, а правилата за осиновяване са много строги.

Стигмата върху бебетата, родени извън брачното легло, е накарала църква в Сеул да направи на външната си стена "кутия за бебета" - съоръжение с големина на фурна, снабдено с възглавници и отоплителна система.

Миналата година в страната са били изоставени 261 деца, според южнокорейската статистическа служба.

Работни места за мъжете

Близо 56 % от жените на възраст между 15 и 64 години в Южна Корея работят, което е под средното ниво за ОИСР от 60 % и силно изостава от нивата 72-75 % в Дания и Швеция, където раждаемостта е сред най-високите в развитите икономики.

Специалистите по наемане на персонал посочват, че за младите жени е по-малко вероятно да си намерят работа заради дискриминацията.

През ноември върховният съд потвърди присъдата от четири години затвор за бившия главен изпълнителен директор на държавната Korea Gas Safety Corp. за манипулиране на резултатите от интервюта за работа, така че жените да бъдат изхвърлени от процедурата за заемане на служители.

Макар Samsung Electronics глобално да има по-балансирано съотношение между наетите мъже и жени от Apple, при което жените са 45 % от персонала му, спрямо една трета при американския му конкурент, само един от четирима служители в южнокорейската му централа са жени. 

Сред деветимата членове на съвета на директорите на автомобилостроителя Hyundai Motor Co. няма жени, докато в в 12-членния съвет на General Motors те са шест.

"Целият период преди, по време и след раждане на дете, се отразява тежко на кариерите ни", разказва жена помощник-управител в Hyundai Motor. Разликата в заплащането между половете само прави нещата още по-трудни, допълва тя.

В Южна Корея разликата в заплащането на мъжете и жените е сред най-високите в развитите страни с 34,6 % или много над средните за ОИСР 13,8 %.

Говорителка на Hyundai Motor заявява, че компанията се е ангажирала да осигурява равни възможности за всички служители и да се противопоставя на дискриминацията.

Според говорителка на Samsung Electronics концернът наема повече жени, включително на мениджърски позиции. Мнозинството служители се връщат на работа след отпуск за отглеждане на дете, а центровете й за детски грижи могат да поемат до 3000 деца. 

Слаба икономика

Според скептици обаче макар подходът на Мун Дже-ин към раждаемостта да бележи подобрение, политиката му към трудовия пазар и жилищата обезкуражава младите хора да имат деца. Повишаванията на минималната заплата доведоха до по-висока безработица, а заради по-големите изисквания за начална вноска мнозина не могат да си позволят жилище.

"Крайно е необходимо да бъде създадена структура, която да ни позволи да притежаваме собствените си жилища", казва Ли Кьон-мин, управител на магазин от веригата Lotte Mart и баща на три деца.

Някои твърдят също така че балансът между професионалния и личния живот би могъл да е по-добър. През юли Мун намали работната седмица от 68 на 52 часа, но южнокорейците все още работят с 15 % по-дълго от средното за ОИСР.

Ако раждаемостта не се повиши, икономиката на Южна Корея към 2060 година може да е с 5 % по-малка, тъй като производителността ще намалее, а по-високите разходи за грижа за възрастните оставят малко възможности за инвестиции, според бюджетната служба на парламента.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види