Снимки: MAI/LANDOV

Криптос е мистерията на ЦРУ

Криптос (Kryptos) е скулптура на американеца Джим Санборн, която тормози разшифровчиците по света от десетилетия. Скулптурата представлява медни плоскости във формата на страници от книга, върху които има гравирани пасажи със закодиран текст. Проблемът е, че само три, от общо четирите пасажа, са разчетени до наши дни.

Санборн работи върху шифрованата скулптура, заедно с пенсионирания служител на ЦРУ Ед Шид, и представя творбата си през 1990 г. пред централата на ЦРУ в Лангли, щата Вирджиния. Шифърът, на който са написани текстовете, използва 26 букви от латинската азбука, но има въпросителни знаци. Творението е пълно с капани, като например, че сред думите в разкритите текстове има нарочно сбъркани думи в лявата част на скулптурата. В дясната част пък има текст, който е шифриран с метода Виженер (наречен на Блез де Виженер) и в този текст има буквата L, която не присъства в лявата част на скулптурата. Освен това Санборн твърди, че първите три текста съдържат ключа към четвъртия. Четирите заедно пък водят до друга следа от загадката.

Проблемът с Криптос, е че шифърът е толкова сложен, че до този момент само три от четирите съобщения са разчетени. Първият, който съобщава, че е дешифрирал първите три послания, е Джим Гилъгли, компютърен специалист от Калифорния. Той разбива кода с помощта на компютър през 1999 г. По същото време ЦРУ разгласяват, че техният служител Дейвид Стейн е разгадал загадката година по-рано с помощта на собствени изчисления. Екип на NASA пък е разгадал първите три пасажа още през 1993 г., но и те се отказват пред четвъртия текст.

Какво пише в първите три пасажа? Първото съобщение в Криптос е поетично – "Между изкусното засенчване и липсата на светлина лежи нюансът на разсъжденията.", като последната дума е умишлено сбъркана.

Второто послание загатва за нещо заровено – "То беше напълно невидимо. Как е възможно? Те използваха магнитното поле на земята. х Информацията бе събрана и изпратена на тайно място под земята. х Лангли знае ли за това? Би трябвало, защото то е заровено тук. x Кой знае точното място? Само У.У. Това беше последното му съобщение. х Осемдесет градуса, петдесет и седем минути шест точки пет секунди северно, седемдесет и седем градуса, осем минути 44 секунди западно. х Втори пласт."

 

Тук е моментът да се отбележи, че само Санборн, Ед Шид и бившият шеф на ЦРУ Уолтър Уебстър знаят решението на загадката. Самият Санборн признава, че инициалите У.У принадлежат на Уебстър. По-късно артистът обявява, че е излъгал и двамата и не им е казал истинското решение на мистерията.

Третото съобщение в Криптос е откъс от дневника на английския археолог Хауърд Картър, в което става дума за отварянето на гробницата на фараона Тут през 1922 г.

Бавно, много бавно, остатъците от прохода, които бяха затрупали долната част на вратата, бяха премахнати. С треперещи ръце  аз направих малка пролука в горния ляв ъгъл на вратата. След това разширих дупката малко, вмъкнах свещта вътре и надникнах в гробницата. Пламъчето на свещта играеше от горещия въздух, който нахлуваше от вътрешността, но все пак в мъглата се виждаха все повече детайли. х Можеш ли да видиш нещо?

Четвъртият пасаж от 97 букви обаче се оказва непосилен за дешифриране до този момент. Санборн решава да разкрие 6 от последните букви, които заедно съставят думата "Берлин". Другата дума, която артистът разкрива, е "Часовник". Заради това някои твърдят, че закодираните координати от първия пасаж водят съм паметника на Берлинската стена в Лангли, който е подарък от германското правителство. Но монументът е поставен по-късно от скулптурата на Санборн.

Самата дума "криптос" идва от гръцки и означава "нещо скрито" и тайната на скулптурата наистина остава в мистерия. Санборн е обявил, че ако никой не я разгадае, докато той е жив, то истината ще бъде обявена след смъртта му.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види