Комиксовият Брюксел

В центъра на Брюксел се намира най-цветното място в белгийската столица - един маршрут на многообразието и дълголетните комиксови традиции в европейската държава.

Историите в картинки са изключително популярни в Белгия, като малката държава е дала повече от 700 автори на комиксовия свят. Традицията започва в началото на 20. век, когато редица вестници и списания започват да публикуват притурки с комикси. Белгийците са силно повлияни от първите френски комикси "Becassine" и "Les Pieds Nickeles", а през 20-те години започват да издават собствено творчество. Въпреки това влиянията остават и школата остава известна като френско-белгийска.

Един от най-ранните, но и най-известни комиксови герои от Белгия, е Тинтин. Той е измислен от Жорж Проспер Реми, познат като Ерже. Той публикува първото приключение на репортера-приключенец Тинтин през 1929 г. в младежката притурка на белгийския вестник "Le Vingtième Siècle."

Ерже умира през 1983 г., но героят му продлъжва своите приключения в 21. век. През 2011 г. дори излезе филм на Стивън Спилбърг за Тинтин. Продуцент пък е режисьорът на поредицата "Властелинът на пръстените" - Питър Джаксън.

През 1934 г. унгарецът Паул Винклер успешно започва да издава комикси с Мики Маус и приятелите му, което се превръща в основно влияние във френско-белгийската традиция. До Втората световна война американските комикси са изключително популярни от двете страни на границата. След началото на конфликта достъпът до комикси е невъзможен, което пък довежда до рацзвет на местните артисти. Те довършват историите на американски герои като Супермен и Флаш Гордън, но създават и огромна собствена продукция.

Въпреки че са създадени и са много любими във френскоговорящите европейски държави, много от героите на френско-белгийската комиксова школа са станали световноизвестни персонажи. Например Лъки Люк или Смърфовете, за които също има филми. Но безспорно най-известният комикс герой на френско-белгийската школа е галският войн Астерикс.

Първото приключение на Астерикс излиза на страниците на френско-беглийския комикс "Pilote" през 1959 г. Авторът Рене Госини и художникът Албер Юдерзо работят заедно до смъртта на Госини през 1977 г. След това Юдерзо пише историите сам до 2009 г., когато продава правата на издателската къща Hachette.

До 2009 г. над 325 млн. броя от комиксите с Астерикс са били продадени по света, а това означава, че Госини и Юдерзо са най-добре продаваните френски автори по света.

Също като Тинтин, Астерикс продължава да живее, а днес хората, които измислят и рисуват приключенията му са авторът Жан-Ив Фери и художникът Дидие Конрад.

 

Вероятно след всичко казано дотук, става ясно защо в Брюксел има цял маршрут, посветен на комиксите. Той минава през кварталите Лаекен и Одергем, а по продължението му стените на сградите са платно, на което оживяват различни герои и ситуация от любими комикси.

Проектът започва през 1991 г. от местните власти, които си сътрудничат с Белгийския център за комикси, за да отбележат дългата местна традиция в създаването на този вид изкуство. Освен маршрута, в Брюксел има множество магазини, статуи, рисунки и музеи, посветени на комиксите.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види