Майкъл Фулър

Майкъл Фулърс – момчето аутист, което пише симфонии

"Мога да пиша текстове, музика, да пея. Искам да стана модерен композитор на класическа музика".

Не е намерено още точно обяснение защо хората с аутизъм развиват понякога специални умения. Някои считат, че затрудненото общуване провокира занимания насаме. Аутистите трудно се адаптират към промените изобщо, затова предпочитат да правят неща, предвидими за тях. Способни са да вършат дейности, за които се изисква голяма концентрация, да отделят дълго време на заниманията си, в резултат на което постигнат много добри резултати.

Майкъл Фулър е на 17 години, има лека форма на аутизъм, която го кара да вижда света чрез звуци, дори шумотевицата на улицата може да го провокира. Казва, че при композиране сякаш "изтегля” музиката от главата си.

Способностите на Майкъл се проявяват много рано. Майка му Надин  споделя, че като дете той се обърнал веднъж към нея и казал: "Написах симфония".

11-годишен той изпълнява Моцарт по слух. С мобилно приложение се научава да свири на пиано.

"Харесваше ми това, което слушах, започнах да търся повече музика и да я изучавам през Google и YouTube. Всичко беше много естествено, слушах я задълбочено  и сякаш музиката се "имплантираше” в мозъка ми. После направо я изпълнявах на пианото", спомня си той.

Учителят по музика случайно открива заложбите на Майкъл. Чува го да си тананика в коридора на училището и решава да го обучава, за да развие природния си талант.  Заниманията продължават, скоро Майкъл ще завърши музикален колеж в Лондон.

След като се научава да свири на пиано, тийнейджърът започва да пише музика. Той споделя, че "композирането му помага да изрази себе си и да се чувства спокоен”. "Звуците ме очароват. Нужен ми е само един и започвам да композирам", обяснява той.

Писането на музика му помага да изразява емоциите си, нещо, което за аутистите е особено трудно. Този британски тийнейджър казва, че музиката го завладява в "моменти на вдъхновение". "Оставям музиката да ме заплени, това не може да се планира, просто се случва. За мен тя идва от себе си и има свой собствен живот".

Майкъл вече разполага със серия от песни по негов текст и музика, но този младеж има големи очаквания. Иска да стане модерен композитор на класическа музика. Също така иска да контролира повече творческия си процес и да не прави като останалите композитори. Според него "те написват нещо на една страница, дават го на музикантите и остават на заден план".

Майкъл иска да е център на вниманието!

По BBC World

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види