Снимка: Официален сайт

Ела Фицджералд, Нина Симон и Далида "пеят" на Киномания

Ела Фицджералд, Нина Симон и Далида "пеят" на Киномания. Филми за легендарните изпълнителки са в рубриката "Музикално кино" на фестивала, съобщават организаторите.

Снимка: Официален сайт

Документалният "Ела Фицджералд: Струва си да живееш" на Шарлот Зуерин описва шеметната кариера на уникалната джазпевица. Продукцията е номинирана за "Грами" за музикален филм и е с участието на Рей Браун-син, Оскар Питърсън, Андре Превен и гласа на Тони Бенет.

Освен с талант, Ела Фицджералд печели публиката и с огромния си артистизъм и любов към пеенето, което личи във всяко нейно изпълнение. През 50-те и 60-те години на миналия век по популярност може да й съперничи единствено Франк Синатра, а записите й на песните на Коул Портър, Айра и Джордж Гершуин и Роджърс и Харт са изключително успешни. Киномания представя филма по случай 100-годишнината от рождението й - на 26 ноември от 11.30 ч. в кино "Люмиер Лидл".

Снимка: Официален сайт

Зоуи Салдана играе Нина Симон в едноименния филм на Синтия Морт, който е в кино "Люмиер Лидл" на 18 ноември от 15.00 часа. Участват и Дейвид Ойелоуо, Роналд Гътман, Кийт Дейвид, Ела Джойс, Ела Томас, Майк Епс, Майкъл Вартан. Филмът проследява най-славните години на изключителната певица и пианистка, с истинско име Юнис Катлин Уеймън и 15 номинации за "Грами", психическите й сривовете и намирането на пътя обратно към себе си с помощта на Клифтън Хендерсън, неин асистент и мениджър.

Снимка: Официален сайт

"Далида" на Лиса Асуелос пресъздава трагичния живот, завършил със самоубийство, на една от най-известните френски певици от края на 50-те до 80-те години, продала над 170 млн. плочи в целия свят. "Далида" - от афиша на Фестивала на френския филм в рамките на Киномания, може да се види в "Люмиер Лидл" на 20 ноември от 20.30 часа.

Сред докосващите душата заглавия на Киномания е и "За паметта и музиката" на Ричи Адамс по романа на Никълъс Базан, директор на Центъра по неврология към Луизианския държавен университет. Вдъхновен е от научно изследване, но се превръща в красива, вълнуваща история за Ню Орлиънс и джаза, направил го известен. Талантливата Онжаню Елис е в ролята на Уна Вида - джазпевица, която пее по улиците на Френския квартал и страда от болестта на Алцхаймер, заради която е загубила и майка си. Неврохирургът д-р Крус не остава безразличен към историята й и се стреми да й помогне. Прожекцията в "Люмиер Лидл" е на 29 ноември от 21.00 часа.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види