Снимка: John Cameron

Британските депутати гласуваха отлагане на Брекзит

Британските депутати приеха днес предложение на правителството, предвиждащо отлагане на Брекзит, както и нов вот по споразумението за излизане от Европейския съюз, договорено между Тереза Мей и Брюксел.

Предложението на правителството бе подкрепено с 402 гласа, а 202 депутати гласуваха против. Гласуването се състоя 15 дни преди предвидената дата за Брекзит, 29 март.

Предложението предвижда краткосрочно отлагане, до 30 юни, ако депутатите одобрят до 20 март споразумението за излизане от ЕС на Тереза Мей, което отхвърлиха вече два пъти. Ако текстът бъде отхвърлен отново, отлагането трябва да бъде за по-дълъг период и при това положение ще се наложи британците да участват в евроизборите през май.

Министър-председателката Мей използва заплахата за по-дългосрочно отлагане, за да притисне поддръжниците на Брекзит в Консервативната партия да подкрепят в крайна сметка нейната сделка, отбеляза Ройтерс.

Ново гласуване по документа вероятно ще има следващата седмица, когато тези депутати ще трябва да решат дали да одобрят сделка, която не осигурява чисто излизане от ЕС, каквото те искат, или да приемат Брекзит, който може да бъде размит и дори провален от дълго отлагане, добавя агенцията.

По-рано депутатите отхвърлиха с 334-85 гласа предложение за втори референдум за Брекзит. Много депутати от Лейбъристката партия се въздържаха при гласуването на тази поправка по нареждане на ръководството, противно на изявлението на лидера Джереми Корбин през февруари, че лейбъристите ще "внесат и подкрепят" поправка с призив за втори референдум. Това не му попречи да заяви тази вечер, че нов референдум остава "реалистична опция за излизане от безизходицата", с което провокира бурни възгласи в камарата. Според лидера на опозицията Мей трябва да приеме, че нейното споразумение, предвиждащо излизане от единния пазар и европейския митнически съюз, "не е жизнеспособен вариант".

На правителството за малко му се размина при опит на депутатите да установят контрол върху дневния ред на 20 март. Целта на предложението в отхвърлената с два гласа разлика поправка бе да се предизвикат дебати за алтернативни варианти за Брекзит и вероятно да се ограничат вариантите пред Мей, когато се обърне към ЕС, за да мотивира искането за отлагане на Брекзит.

Днешното гласуване не означава, че отлагането е гарантирано. Необходимо е единодушното съгласие на ЕС и ако 27-те не постигнат споразумение, датата за излизане остава 29 март. Еврокомисията припомни днес, че "всяко искане за удължаване на (периода за преговори, предвиден в) член 50, изисква единодушие сред 27-те други членки" и такова искане трябва да бъде добре аргументирано. Лидерите на страните в ЕС ще се срещнат в Брюксел на 21 и 22 март. Очаква се тогава те да вземат решение за евентуално отлагане на Брекзит след определената дата 29 март.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види