Снимка: Euronews

Тереза Мей поиска отлагане на Брекзит до 30 юни

Британското правителство ще внесе утре в парламента предложение за отлагане на Брекзит до 30 юни, ако депутатите одобрят до 20 март споразумението за напускането на ЕС, заяви днес председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу.

В правителственото предложение се посочва, че ако до 20 март парламентът не приеме споразумението, "слаба е вероятността ЕС на срещата си на върха на 21-22 март да одобри удължаване на срока без да има конкретна причина да го прави".

"Ако през следващите дни Камарата на общините намери начин да подкрепи сделка, това ще даде възможност на правителството да поиска кратко, ограничено във времето техническо отлагане на чл. 50 (от Лисабонския договор). Такова кратко техническо отлагане обаче ще може да се обсъди само ако имаме налице сделка", каза Мей пред парламента.

"Камарата трябва да осъзнае и приеме, че ако не пожелае да подкрепи споразумение в идните дни - след като не желае да подкрепи напускане без сделка на 29 март - това ще подсказва, че ще е нужно много по-дълго отлагане на чл. 50", каза тя.

По-голямо отлагане ще означава, че Великобритания без съмнение ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент през май, допълни министър-председателката.

Мей ще предложи утре на депутатите да гласуват до 20 март предложение за свикване на нов вот по споразумението за развода, което договори с ЕС, съобщи днес правителството, цитирано от Франс прес.

Постигнатото през ноември миналата година споразумение вече беше отхвърлено два пъти от британските депутати. Ако този път бъде одобрено, Мей ще поиска от европейските ръководители кратка отсрочка на Брекзит - до 30 юни. Ако сделката обаче бъде отново отхвърлена, отлагането ще бъде след 30 юни и Великобритания ще трябва да участва в европейските избори, се казва в предложението на Мей.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види