Алказар от Сеговия

Замъците, които са тук, за да останат

Съдбата на повечето замъци като цяло е тъжна - те или са разрушени по време на конфликти, или са изоставени и стените и кулите им буквално са опоскани за строителен материал от местните хора.

Въпреки това, руини от замъци не липсват, особено в Европа. На Стария континент са и повечето от най-добре запазените, най-старите и най-внушителни крепости, които впечатляват туристите в наши дни.

Вижте кои са те:

Цитаделата в Алепо

Счита се, че цитаделата е най-старото военно укрепление, което е останало до наши дни, като се предполага, че е построена около 3000 г. пр. Хр. През вековете крепостта на върха на хълма в Стария град на Алепо, Сирия е била много важна за различни народи, а в сегашния вид е дело на арабските й владетели от 12 в.

В началото на 21 в. цитаделата е реставрирана, но, за съжаление, тя понася тежки поражения по време на сирийската гражданска война.

Въпреки всичко, укреплението отново е реставрирано и крепостта е отворена за посетители от началото на 2017 г.

Райхсбург Кохем

Замъкът Кохен, край едноименното селище в Германия, е един от най-старите в света, а точна дата за градежа му не е известна на учените и до ден-днешен. Предполага се, че укреплението е построено около 1000 г. сл. Хр., а най-ранните исторически сведения за замъка са от 1051 г., когато той минава във владение на граф Анри I.

Славата на Кохем е предопределена, когато замъкът е превзет от свещения римски император Конрад III през 1151 г. Това са най-славните време на Кохем, защото с времето крепостта се превръща в една от най-важните за Свещената Римска империя.

През 1688 г. замъкът е разрушен от френските войски през 1688 г., но е възстановен с добавени готически елементи от бизнесмена Луи Фредерик Жак Равене през 1868 г.

От 1978 г. Кохем е собственост на едноименния град в близост.

Уоруик

Първият замък Уоруик е построен през 1068 г. от Уилям Завоевателя и оттогава значението му за Англия само се е засилвало. От 1260 г. замъкът е дострояван от графовете на Уоруик, които полагат големи усилия да направят дома си непревземаем, но и впечатляващ.

Въпреки това, замъкът е запуснат и запада през 16 в., като остава в пълна забрава в следващите сто години. С времето той е върнат към живота, благодарение на семейство Гренил, което го притежава от 17 в. През 1978 г. семейството продава замъка на медийната група Tussauds Group, а сега Уоруик е собственост на друга частна компания - Prestbury Group. 

Впечатляващото в историята на Уоруик е как тази крепост продължава да се издига гордо, при това в най-добрия си вид, въпреки превратностите на съдбата...  

Уиндзор

 

Саксонските крале са имали замък в областта, но първият истински замък на това място е построен около 1070 г. от Уилям Завоевателя.

Уиндзор е дострояван няколко пъти, а в сегашните си размери е завършен през времето на крал Едуард  III.

Уиндзор е официалният дом на английската кралска династия от крал Хенри I насам, което значи, че това е замъкът, който постоянно е населен от най-продължително време в цяла Европа. Тази крепост е една от най-големите туристически дестинации във Великобритания в наши дни.

Хохензалцбург

Първата крепост на мястото на замъка е построена през 1077 г. от Гебхард I от Хелфенщайн, който по това време е архиепископ. Той е прогонен в изгнание, но неговите наследници на църковния пост запазват замъка и го дострояват.

По времето на Свещената Римска империя висшето духовенство от Залцбург полагат особени грижи за замъка, а той определено има късмет.

Хохензалцбург е бил нападан само веднъж в дългата си история - по време на германската Селска война през 1625 г., но не е превзет. Уникалното в неговата история е, че той никога не е бил превземан със сила.

Въпреки това, с времето величественият замък е изоставен, подобно на редица други. Едва през 19 в. хората отново се сещат за него и днес той е основна туристическа дестинация на Залцбург.

Рочестър

 

Този замък е построен някъде през последните 20 години на 11 в., а историческите източници сочат, че Уилям Завоевателя го е дал във владение на своя полубрат - архипепископът Одо.

Замъкът на река Медуей в графство Кент има много важно стратегическо значение и всичките му владетели са имали интерес да го поддържат.

Рочестър е модернизран век след век от всички британски монарси, а днес е една от най-големите туристически атракции от този тип в страната.

Алказар от Сеговия

Този замък се нарича така, защото "алаказар" е вид арабска крепост, а Сеговия е християнското име на близкото градче. Арабите построяват Алказар върху основите на стара римска крепост, защото разбират стратегическото му значение - Алказар е издигнат на място, където две реки се събират, в близост до планината Гуадарама.

Първите исторически свидетелства за съществуването на замъка са от 1120 г., когато той е върнат в християнски ръце след успешна обсада на крал Алфонсо VI. Алказар става кралска резиденция на следващия владетел - Алфонсо VIII, под чието управление замъкът придобива приказния вид, в който го виждаме днес.

Алаказар е едно от най-сигурните и ключови укрепления на монарсите от Кастилия, преди те да преместят столицата си в Мадрид, поради което те полагат много грижи за поддръжката му. Замъкът е реновиран през 1882 г., а през 1896 г. Крал Алфонсо XIII  го подарява на своите военни и те го използват като колеж. В наши дни Алказар е военна академия.

Килкеа

 

Земята за построяването в днешна северна Ирландия е дадена от крал Джеймс I на Джеймс Хамилтън, който по-късно е провъзгласен за първия вискон Клейнбой. Той построява замъка и от 1625 г. той е дом на рода му. Семейство Хамилтън разширяват значително замъка през вековете и са негови собственици до ден-днешен.

Замъкът е най-голямата туристическа атракция на едноименното градче в близост.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види