Снимки: Courtesy of Het Arresthuis

Хотел в затвора

За престъплението не винаги работи наказание, а скандинавските държави отдавна прилагат на практика тази максима. Холандия също е тръгнала уверено по този път и резултатът е, че нивата на престъпност там са рекордно ниски в последните десетилетия.

Съдебната система в Холандия е изключително повлияна от тази в скандинавския модел. Нейната цел не е да наказва, а да коригира престъпниците и от 20 години насам това дава впечатляващи резултати. Присъдите най-често са  заменяни с обществено полезен труд и участие в социални програми за връщане на престъпниците в обществото, но вече като редови граждани. Декриминализацията на наркотиците също оказва своя позитивен ефект в случая, защото праща най-тежките случаи не зад решетките, а към държавни организации, които да им помогнат. Резултатът е, че в страна със 17 млн. души население, с ефективни присъди в затворите са едва около 12 хил. души. Още по-добрата новина за Холандия е, че по-голямата част от бившите затворници успяват да се адаптират и да живеят от честен труд.

Поради тази причина затворниците там намаляват, а затворите сами по себе си стават скъп лукс. От 2013 г. Холандия е затворила 19 затвора и тази тенденция продължава, а големият въпрос е какво да се прави с огромните сгради.

През 2015 г. холандското правителство даде под наем на Норвегия и Белгия част от килиите в най-големия затвор в страната - Норгерхавен. В момента в холандския затвор има над 250 норвежки затворници.

Холандците са известни със своята упорита прагматичност и ненужните затвори ще се трансформират в нещо печелившо в близките години. Някои от тях вече са превърнати в центрове за бежанци, а други са придобити от частни лица, които са отворили в тях хотели или заведения.

Например бившият затвор в Роермонд е отворен през 1863 г. и е затворен през 2007 г. Сега затворът е хотел с 40 стаи, които са в част от килиите, а всичко останало е в автентичния си вид. Най-скъпите стаи в затвора-хотел се казват "Адвокатът", "Съдията", "Губернаторът" и "Затворникът".

Затворническият комплекс Bijlmerbajes в Амстердам пък е затворен като такъв през 2016 г. В наши дни той вече приема гости за нощувка и разполага с 1350 помещения.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види