Франция в Италия

Долината Аоста (Valle d'Aosta) е леко скрито, но не безизвестно крайче от северозападната част на Италия. Планинският автономен район е най-малкият и най-слабозаселеният в страната, но за сметка на това културното, историческото, природното и транспортното му значение са налице от векове наред.

Столицата на района също се казва Аоста и е създадена още от древността, а по-късно римляните завладяват града и го превръщат в селище за военни-ветерани. С времето Аоста започва да придобива все по-голямо значение, защото охранява транспорта по две реки, както и пътищата от два алпийски проходи от Франция към Италия. Затова и през 11 в. пр. Хр. вече е столица на римска провинция, а останките от римската култура са пръснати из цялата долина в наши дни.

Бурната история на Европа подхвърля Аоста в ръцете на какви ли не чужди и местни благородници и пълководци, но районът запазва една изненадваща солидност през времето. Все пак франки, бургундци и савойци са оставили най-дълбока диря в местната култура и своя почерк и стил в атмосферата на този район. Затова и официални езици там са италиански и френски, а повечето от местните говорят на местното алпийско наречие валдотен.

В наши дни долината и столицата Аоста са сред най-известните туристически дестинации в Италия. Гостоприемността на италианците, съчетана с френския вкус и множеството древни исторически паметници  правят долината много популярно място за туристи от цял свят.

От друга страна природата е дала много на Аоста - долината се намира в подножието на върховете Мон Блан (най-високият в Европа - 4.810 м.), Монте Роса, Гран Парадисо и Матерхорн. Гран Парадисо е първият национален парк в Италия и е отворен за посетители. Наблизо са и някои от най-ивестните ски курорти в света, а през лятото има отлични условия за трекинг, пешеходен или вело туризъм.

Откъм история Аоста предлага дори още повече на туристите. Останките от римската култура са много  и са толкова добре запазени, че трите им моста още се използват. В града Аоста има голям, добре запазен театър за 4 хил. души, както и останки от римски амфитеатър, пазар и храм, както и бани.

Древните стени на античния римски град Аугуста Претория Саласорум могат да бъдат видени в Аоста и до днес, както и по-голямата част от  20-те кули, които са пазили укреплението. Организацията на улиците в Стария град на Аоста е по класически римски модел, който разделя града на две равни част от изток на запад. Извън стените на града пък е Арката на Августин, която е построена през 35 г. пр. Хр., за да отбележи победата на римския завоевател Варо Мурена над местните племена.

Сред другите забележителности е катедралата на Аоста, която е имала голямо значение в миналото, защото градът се намира на алпийския маршрут на пилигримите, тръгнали към Ватикана. Катедралата е построена на мястото на римски форум през 4. век, а през 11. е построена наново и е посветена на Дева Мария. Освен всичко това в долината има и над 100 замъка.

Аоста със сигурност е специално място през зимата и през лятото, заради своята изключителна специфика – с древна история от римско време, но с алпийски дъх. И с френско влияние, но вплетено в италианските традиции.  

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види