Снимка: Getty Images

Полска организация съди аржентински вестник, позовавайки се на новия закон за Холокоста

Полска активистка организация съди аржентински вестник, който според нея е нарушил новия полски закон, определящ като престъпление твърдението, че Полша е била съпричастна към Холокоста.

Полската лига срещу клеветата заведе дело срещу аржентинския вестник "Пахина 12", което изглежда първото правно действие, предприето броени часове след влизането в сила на т.нар. Закон за Холокоста.

Неправителствената организация, която се бори да защити историческата репутация на Полша в чужбина, каза, че през декември 2017 г. аржентинският вестник е използвал снимка на т.нар. полски "прокълнати войници", борили се срещу комунистите в последните етапи на Втората световна война и след това, за да илюстрира статия за погрома в Йедвабне от 1941 година. Тогава нацистките окупатори и местни жители извършват заедно масово убийство на най-малко 340 евреи, посочва Ройтерс.

Евреи от цяла Европа са изпращани в лагерите на смъртта, построени и управлявани от германци в окупирана Полша - дом на най-голямата еврейска общност по онова време - включително в Аушвиц, Треблинка, Белжец и Собибор.

Около 3 милиона евреи, живели в предвоенна Полша, са убити от нацистите, като това са около половината от всички евреи, убити по времето на Холокоста.

Хиляди поляци са рискували живота си да спасят свои съседи евреи през войната. Но в научни изследвания, публикувани след падането на комунизма през 1989 г. се казва, че също така хиляди са убивали евреи или са издавали хора, укриващи евреи от нацистките окупатори.

по БТА

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види