Източник: Jeff Amantea / Flickr

Форт Конгър е базата, приютила не една и две легендарни експедиции към Северния полюс

Форт Конгър въобще не изглежда впечатляващ на външен вид, всъщност не изглежда като укрепление и е малко паянтов. На първо място това се дължи на факта, че няма как да се издигне забележителна постройка, която да издържи дълго на смарязващите зими в далечния север. Второ, форт Конгър има голямо историческо значение, защото е подслонявал редица важни експедиции до Северния полюс, а името му е свързано с много интересни истории.

Форт Конгър е в Киктаатук, Нунавут, което звучи като на извънземен език, но всъщност се намира в Канада. Първата постройка там е построена от благозвучната Експедиция в залива Лейди Франклин, водена от американския лейтенант Адолфус Грийли.

Експедицията е американското участие в Първата международна полярна година и има за задача да създаде верига от метерологично-изследователски станции. Отделно американското правителство е възложило на Грийли да събере възможно повече информация за магнитните вълни на полюса. Третата задача била да се потърсят останки от изчезналия в арктическите води през 1879 г. американски кораб.

Грийли и неговият екип потеглят с кораб през 1881 г. и на отиване мисията им е повече от успешна. Всъщност, тя е първата, която достига толкова на север за времето си. Грийли избира място за лагер на остров Елсмеър и там изгражда Форт Конгър, наречен на американския сенатор Омар Д.Конгър, който е помогнал за реализирането на експедицията. 

Самият форт представлява постройка от три стаи с обща дължина 18 метра, широчина 5 метра и 3 метра височина. Стената на форта е двойна и е направена от дървени трупи, покрити с хартия, потопена в катран. Грийли и хората му остават две години на това място и през зимата осъзнават нефункционалността на изолацията на стените на форта.

 

През 1883 г. опитите да бъде доставена храна на изследователите на остров Елсмеър острова се провалят и Грийли нарежда изтегляне от базата. Експедицията се придвижва на юг, където Грийли очаква да намерят оставени провизии на уговорено място, но такива няма и изследователите остават в хватката на ледената зима около нос Сабине.

През 1884 г. спасителната операция, проведена от американския флот, намира едва шестима оцелели от 25-членния екип на Грийли. Повечето от изследователите са умрели от глад, студ или болест, но един е бил разстрелян за крадене от провизиите. Още един умира на път към дома. Самият Грийли оцелява и се завръща в САЩ като герой, а по-къснсо прави впечатляваща кариера в армията и става бригаден генерал с орден за заслуги.

По-късно Форт Конгър е база на легендарния полярен изследовател Робърт Пири – първият човек, стъпил на Северния полюс. По време на гренландската му експедиция през 1898-99 г. екипът на Пири остава да зимува във Форт Конгър. Там се налага да ампутират 8 от пръстите на краката му, заради измръзване, а изследователят написва на стената "Ще намеря начин или ще направя начин." – реплика на Ханибал, преди да премине Алпите.

 

Пири прави значителни промени в оригиналния форт, който намира за нефункционален. Затова старият форт Конгър е съборен, а на негово място са издигнати няколко по-малки постройки с пристройки. Две от тях още се държат, въпреки суровите арктически условия и днес са част от американското национално културно наследство.

Самият Пири посещава мястото още два пъти през 1905 г. и 1908 г. Други изследователи използват базата до края на 30-те години, а експедицията на Макгрегър дори опитва отново да засели Форт Конгър през 1937 г.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види