Кристен Стюарт за Chanel / Rouge Allure Ink Perfume

Кристен Стюарт – обичано мразената

Ако в разговор между киномани се спомене името на Кристен Стюарт, публиките моменталически се разделят. Е, има и една част, които не се сещат коя точно беше тя от всички Кристен-Кирстен, но като добавим Бела от "Здрач", всичко си идва на мястото. И съответно веднага се започва ожесточен спор има ли или няма талант 27-годишната американска актриса. Защо не се усмихва и поради каква причина има едно и също изражение през цялото време, на антидепресанти ли е и как може такъв човек да бъде актьор.

Може, може, отвръщам енергично, няма как всички актриси да са като извадени от парти за Sweet Sixteen, трябва да има и темерути. Като има разнообразие не е ли по-интересно?

Всъщност цялото семейство на Кристен работи зад камера. Баща й – Джон Стюарт е помощник-режисьор и продуцент във Fox, а майка й, Джулс Ман Стюарт, е редактор на сценарии. Затова и Кристен първоначално искала да стане сценарист или режисьор, но като много малка не обмисляла актьорска кариера. Споделя в интервюта следното:

Никога не съм искала да съм център на вниманието. Не беше като – "Искам да съм известна, искам да съм актриса". Не съм се увличала от актьорството, но пък тренирах да давам автографи, защото обичам химикалки. Пишех името си навсякъде.

За всички, които гледат скептично на нейните актьорски заложби, трябва да се отбележи, че те са открити от филмов агент още докато е дете, който вижда изпълнението й в училищна пиеса. След това следват прослушвания и малки роли във филми. Ходи на училище до седми клас, след което минава на домашно обучение. А ролите й в кино продукции се множат. Първата й сериозна такава е в The Safety of Objects през 2001 г.

Впоследствие участва в "Паник стая" заедно с Джоди Фостър и е номинирана за изпълнението си за наградата "Млада актриса". Това отваря вратите широко за доста участия във филми през следващите години.

Ще отличим изпълнението й във филма Speak, в който тя изиграва първокурсничка, която след изнасилване спира да говори. New York Times описва играта й със следното изречение: "Госпожица Стюарт създаде убедителен характер, пълен с болка и смут."

Международният успех идва, разбира се, с главната роля на Изабела "Бела" Суон във филма "Здрач" заедно с Робърт Патисън.

Ето тук публиките окончателно се разделят на два лагера относно поредицата, базирана по бестселъра на Стефани Майер със същото заглавие. Едните твърдят, че Кристен прави изключително дървено изпълнение и в изражението й липсва разнообразие, а другите са убедени, че тя е идеалният избор за Бела, като тя успява да придаде плътност и характер на образа.

Смешното е, че някои от критиците са категорични, че между Патисън и Стюарт липсва химия. А кратко време след това те обявиха и връзката си в живота. Романтичната им история просъществува безоблачно няколко години, докато Кристен не изневери на Робърт с режисьора - Рупърт Сандърс, който я кани след "Здрач" да участва във филма му "Снежанка и ловецът".

Кристен Стюарт за Chanel /Gabrielle Perfume

Те бяха изловени от папараци да се прегръщат страстно и снимките светкавично излязоха по медиите. 22-годишната тогава актриса се извини публично на Патисън и на семейството си за прегрешенията с 41-годишния режисьор. Робърт се опита да й прости и отношенията им продължиха известно време, докато не се разделиха окончателно през 2013 г.

Все пак трябва да признаем, че Кристен намери сили и публично потърси прошка, не се скри, както можеше да стори. Което е достойно поведение, проявено от един млад човек. Сигурна съм, че и безгрешните сред нас ще го признаят.

Заедно със загубата на връзката си с Патисън, тя си спечели и доста омраза от страна на обществото, което години наред не проумяваше как така Кристен може да изневери на Робърт. Чудя се дали ако беше обратното, щеше да се описва случилото се с такава трагичност и патетика, едва ли…

Кариерата й след 2013 г. не се развива с огромни темпове, но актрисата се опитва да прави стабилни избори и успява. Забележителна е ролята й в Camp X-Ray на млада жена – войник, която се присъединява към армията на САЩ, но вместо да бъде разпределена в Ирак, тя е изпратена в лагера за военнопленници  в Гуантанамо. Там, въпреки заобикалящата я омраза, момичето създава приятелство с един от затворниците.

Следва съвместна игра с Жулиет Бинош във филма "Clouds of Sils Maria". Критиката отново отличава играта й и се обединяват около твърдението, че това е най-добрата й роля досега.

В "Still Alice" с Джулиян Мур Кристен също оставя своя отпечатък с изпълнението си на дъщерята на главната героиня, която се разболява от Алцхаймер.

През 2016 Уди Алън я избра за един от филмите си "Cafе Society", а "Personal Shopper" e последната продукция, в която участва от същата година. Кристен успя да изненада публиката и с още нещо - първия си късометражен филм "Come Swim" като сценарист и режисьор. Ето и хипнотизиращия дебют на Стюарт с адаптация на български език. Отделете време и настроение за нещо, което наистина пленява визуално и смислово и ни кара да се замислим докъде стигнахме с живота ни на тази земя...

В личен план от 2015 г. насам стана ясно на широката публика, че Кристен излиза и с жени. Въпреки че самата тя не иска да фиксира сексуалността си.

Ако се чувствате сякаш наистина искате да определите себе си и имате възможност да артикулирате тези параметри и да ги определите, тогава го направете. Но аз съм актриса, човече. Аз живея в скапана неяснота в живота и ми харесва. Не чувствам, че за мен е вярно "Показвам се". Не, аз върша работа. Докато не реша, че започвам фондация или че имам някаква перспектива и становище, за които другите хора да разберат... Няма да кажа. Аз съм просто дете, което прави филми.

С рязката смяна на визии, Кристен има забележителен андрогинен стил и в прическите, и в начина си на обличане, тя се превърна в модна икона (лице е на култови дизайнерски марки), което й докара още повече хейтъри на главата. Мнозина от тях смятат, изказвайки се по социалните мрежи, че тя се прави на интересна, докато Кристен просто си живее живота, израства и се забавлява. Колко от нас могат да се похвалят с тази свобода?

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види