Илюстрация: Jorge Muñoz

Пениуайз ще смрази кръвта ви в ново пиршество на ужасите

"Ужасът, който нямаше да свърши още двадесет и осем години - ако изобщо някога можеше да свърши - започна, доколкото ми е известно, с едно корабче от вестникарска хартия, плаващо в придошлата от пороя канавка", така започва книгата, но и една от най-зловещите кино сцени, която беляза цяло едно поколение деца да изпитва неистов ужас от клоуни.

Снимка: Warner Bros.

За наше щастие, но и кошмар, зловещото създание отново ще се възроди на големия екран. Пениуайз се завръща и е по-ужасяващ от всякога, римейкът на филма "То" е по кината от 8-ми септември, а в ролята на страховития клоун е Бил Скарсгард, режисиран от Андрес Мушети.

Римейкът идва 27 години след телевизионната адаптация по романа на Стивън Кинг и очакванията към него са огромни, почти колкото ужаса, който пропълзява под кожата ви и който няма да можете да забравите дълго време. 

 

Снимка: Warner Bros.

"Ами балонче? Имам червени, зелени, жълти, сини…

— А те могат ли да се реят из въздуха?

— Да се реят ли? — Усмивката на клоуна се разтегна още по-широко. — О, да, разбира се. Реят се! Имам и захарен памук…

Джордж протегна ръка.

Клоунът я сграбчи.

И Джордж видя как се променя лицето му.

Онова, което видя в този миг, бе толкова страшно, че и най-мрачните му фантазии за чудовището от мазето изглеждаха като сладки сънища в сравнение с него: онова, което видя, унищожи разсъдъка му с един жесток, хищен замах.

— Реят се — изкиска се съществото в канала с монотонен, задавен глас.

То стисна ръката на Джордж с жилава змийска хватка и го задърпа към онзи страшен мрак, където водата се носеше с рев и грохот, помъкнала към морето целия си товар от останали след бурята отломки. Джорджи изопна шия по-надалеч от неотвратимата тъма и запищя под дъжда, запищя безумно към белезникавото небе, прихлупило Дери в този есенен ден на 1957 година"

Снимка: Warner Bros.

Сега отново ще имате възможност да потънете в историята на американското градче Дери, тероризирано от демоничен клоун и седемте смели хлапета от Клуба на неудачниците, които дръзват да се противопоставят на древното зло. Ще се насладите отново на една класическа история за съзряването, която се съсредоточава върху истинските страхове на децата за живота, но тя е и за възрастните, онези, които трябва да защитават децата, но често не успяват, напомняйки ни, че реалният живот често е по-страшен от кошмар.

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види