Алпийското селище в Китай

Вече неведнъж е ставало въпрос за това, че в Китай има истинска мода да се строят точни реплики на европейски сгради, скулптури и забележителности. Понеже китайците не си поплюват, те са си вдигнали обекти като китайската Айфелова кула, заедно с центъра на Париж, както и китайската Венеция с каналите и гондолите. Освен това, там си имат китайски Сфинкс. Както и китайско алпийско селище. 

По принцип Халщат е селището в Гмунден, Австрия. Малкото планинско селце е дом на много древна култура и е известно с характерната си алпийска архитектура, заради която е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Халщат очевидно е толкова магнетично място, че китайците са избрали именно него.

През 2012 г. китайският Халщат в покрайнините на град Хуизу вече е отворен за посетители. Жилищният комплекс е предназначен за 4,5 млн. души и все е още не е населен напълно, но през деня е пълен с туристи, които искат да се снимат сред алпийската атмосфера. Другият процъфтяващ бизнес в този Халщат е за сватбените фотографи, които запечатват съкровени моменти сред псевдоавстрийския пейзаж.

В центъра на квартала има църква, фонтан и сгради, които наистина са забележителна реплика на истинския Халщат. Всъщност, толкова забележителна реплика, че кметът на австрийския Халщат Александър Шютц лично присъства на церемонията по откриването на квартала през 2012 г. и подписа споразумение за културен обмен.

Интересен факт е, че Халщат не е единственият повей от европейска култура в района. На юг от него се намират три квартала, които са изградени в характерни френски, английски и германски стил. Френският квартал се нарича "Evian", английският е "Royal Garden", а германският се нарича "Deutsch Kultur". Така изглежда, сякаш 4 европейски държави са си дали среща насред Китай.

В азиатската държава идеята за подобен тип жилищни комплекси, които същевременно са и туристическа атракция, става все по-популярна. Причината за това е, че много хора не могат да отидат на истинските места в Европа, така че за тях това е най-достъпният вариант да изживеят тази емоция.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види