Снимка: Facebook

Харви и Ирма - семейство от 75 години

Двете най-популярни малки имена напоследък - Харви и Ирма се свързват с бушуващите напоследък стихии в САЩ. Те предизвикаха истинска паника и хаос и причиниха огромни щети в южните части на САЩ. Истинска рядкост е два урагана да "действат" заедно на една и съща територия. Това събитие е толкова невиждано, колкото и брачна двойка, носеща имената Харви и Ирма, просъществувала цели 75 години.

Бившият бръснар Харви Шлутър навърши 104 години през юли. Съпругата му Ирма става на 93 години през ноември. Двойката от Споукейн в щата Вашингтон си спомня през 75-годишния си брачен живот важни събития като първия път, когато са видели самолет, лунната разходка на Нийл Армстронг или убийството на Джон Кенеди. За първи път обаче те виждат две големи бури, поразяващи едновременно САЩ, да носят двете им малки имена.

"Не мога да проумея как се е случило това, да наименоват ураганите точно Харви и Ирма", коментира с изумление госпожа Шлутър.

Колкото и странно да е, обяснението е просто. От 1979 г. Световната метеорологична организация редува мъжки и женски имена, с които да назовава бурите над Атлантическия океан. Изготвени са шест списъка с имена, които са използвани на ротационен принцип, така че ураганите с имена от 2017 г. се очаква да се появят отново през 2023. Имената на бурите и ураганите, които са предизвикали твърде много жертви или щети, с които да бъдат запомнени, се изтеглят от списъка и повече не се използват. Заменят се с други имена, започващи със същата буква.

Името Харви беше използвано за първи път през 1981 г. После бе използвано още шест пъти. След него винаги идваше Ирен. Но през 2011 г. ураганът Ирен помете Карибите и връхлетя и градове от източното крайбрежие на САЩ. Затова то беше изтеглено и в списъка "дебютира" Ирма. Както се вижда този дебют е толкова впечатляващ, че вероятно тя повече няма да се появи в списъците с имената на ураганите.

Иначе името Харви произхожда от келтски и в миналото е означавало "жаден за бой" и "войн". Името Ирма е и от латински, и от старонемски произход и означава съответно "благороден" и "богиня на войната".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види