Снимка: Guliver/Getty Images

Защо кралица Елизабет има рожден дeн два пъти в годината?

Както пее крокодилът Гена "К сожаленью, день рожденья только раз в году". Да, ама не. Това е за простолюдието. (Вероятно и за крокодилите и техните приятели. От руски произход.) За кралските особи от британската общност по света нещата не стоят по този начин.

Нейно Величество английската кралица има рожден ден не веднъж, а два пъти в годината. Освен многобройните военни поздрави из цял Лондон, кралицата празнува рождения си ден предимно в тесен кръг, без особена пищност и официалност.

Но два месеца по-късно Кралицата повежда празничен парад из града, като част от празненствата, познати като Trooping the Colour или "Цветни ескадрони". Всъщност за официален празник се счита не денят, в който кралицата се е родила, а тази събота през месец юни, в която ежегодно се води празничното шествие. Така е сега, така е било и години назад в английската история при предшествениците на Елизабет. Защо?

Защото, когато денят не е достатъчно топъл за подобаващ парад, Нейно Величество има нужда от сигурен слъчев, топъл и сух ден в годината, в който да отпразнува рождения си ден като височайша дама.

Традицията започва назад в годините, като първите свидетелства за практиката са от 1748 г., когато Крал Джордж II имал лошият късмет да се роди през не особено гостоприемния месец ноември. И вместо кралят, цялата му свита и всички важни фигури около него да рискуват доброто си здраве, той съчетавал празненствата за рождения си ден с традиционния пролетен парад. Самият парад по онова време бил вече отколешна традиция за британската култура – съществувала е може би около век преди екстравагантното решение на краля. В началото това бил парад, посветен на английската армия, по време на който военните строеве издигали своите флагове (или по-точно – цветове, така че войниците да могат да се познават). Но Джордж бил известен като безпощаден генерал, водил войници в битката при Детинген през 1743 г. и предвид този му имидж, парадът бил доста подходящ за честване на личния му празник.

И така се родил вторият рожден ден на краля – неговият "топъл" рожден ден. По-късно Едуард VII, отново роден през ноември, стандартизира парада за пръв път и под името Trooping the Colour обявява традицията на монархически преглед на войските, което не просто било позволено за публика, а и привличало много британци от всички краища на страната.

Но дори в наши дни датата на "официалния" рожден ден варира. През първите седем години Елизабет празнува в четвъртък, но след това започва да предпочита събота. И докато датата е свързана с Trooping the Color в Обединеното кралство, страните от Британската общност по света имат свои собствени критерии, които обикновено включват в признаването на дата за официален празник. В Австралия започват да честват официалния рожден ден още през 1788 г. и всички провинции, освен една, отбелязват рождения ден на кралицата в първия понеделник от месец юни, като Западна Австралия провежда празненствата си в последния понеделник на септември или първия понеделник на октомври. В Канада официалният рожден ден съвпада с действителната дата на рождението на кралица Виктория – 24 май 1819 г., от 1845 г. насам и така се раждат празненствата на така наречения Ден на Виктория на 24 май или предхождащия го понеделник. В Нова Зеландия денят за официален празник се счита първият понеделник през юни, а във Фолкланд Айлънд действителният ден на рождението на кралицата се празнува публично. Ние, разбира се, нямаме нищо против втория рожден ден на кралицата. Като цяло той е още една причина да смятаме, че е страхотно да бъдеш кралица. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види