Снимка: Peggy Choucair

В Сирия цели градове и райони се пренареждат

Сирийското правителство има планове за социално инженерство за след войната

Няма изгледи за край на конфликта в Сирия, довел до разселването на повече от половината население. Правителството на президента Башар ал Асад обаче прави планове за времето след войната. Вече се извършват премествания на население за създаване на ново общество.

С падането на нощта кварталът на Алепо под древната цитадела все още прилича на призрачен град, където почти не се показва светлина от разрушените от бомбардировки сгради с избити прозорци. Тропането, което обаче се чува, когато Абу Адел спуска ролетните щори на павилиона си, е знак, че животът се завръща.

След това възрастният продавач се качва в новия си дом два етажа нагоре.

"В началото се чувствах като животно. Нямаше вода и електричество", казва той, описвайки как са се подобрили условията, откакто сирийската армия е изтласкала бунтовниците от източната част на древния град.

"Отворих павилиона си тук, за да могат хората да видят, че животът тук отново е възможен", казва Адел.

Преди няколко месеца фронтовата линия минавала точно зад сградата. Голяма част от прочутия покрит пазар сега е в развалини.

Адел и семейството му избягали от дома си близо до Алепо, след като "Ислямска държава" навлязла в района, а когато се завърнали, открили, че тази част на северния град е буквално празна.

Според ООН той е един от над 200-е хиляди човека, пристигнали в източната част на Алепо след напускането на бунтовниците през декември. Много от тях са завръщащи се жители, а други са новодошли. Семейството на Адел просто се нанесло в изоставено жилище, което открило в Стария град.

Сирийското общество е съсипвано от шестгодишната гражданска война. Повече от половината население е било принудено да напусне домовете си, а милиони са избягали в чужбина.

Цели градове и райони се пренареждат. Въпреки че войната продължава да бушува, правителството прави планове за възстановяване. Неправителствени организации обвиняват президента Башар ал Асад в умишлено манипулиране на етническия състав на страната.

Това виждане за нова Сирия е показано нагледно във футуристична сграда в центъра на столицата Дамаск. Модерни многоетажни жилищни сгради, предназначени да поберат над 65 000 човека, трябва да се издигнат от пустинята, велосипедни алеи да се вият в парковете, а търговски центрове да примамват потребителите.

"Ние тук изграждаме регион, който ще изглежда много различно от начина, по който изглеждаше в миналото", казва ръководителят на "Проект 66" Джамал Юсеф. Името идва от указ 66 за презастрояване, издаден от Асад през 2012 г. малко след началото на размириците.

Той беше обявен официално като строителство на неформални селища. В него трябваше да бъде включена част от община Мезе в Дамаск, въпреки че тя беше основен център на съпротивата срещу режима в началните етапи на войната.

Холандската неправителствена организация "Пакс" и Институтът за Сирия във Вашингтон са направили изследване, проучващо социалната промяна в страната. То е стигнало до заключението, че сирийското правителство, наред с руските и иранските си съюзници, е изгонило стотици хиляди цивилни от домовете им в Дамаск, Алепо и Хомс.

"Тази стратегия включва обсаждане, подлагане на глад, убиване и преместване на хора в редица градове и квартали, свързани със съпротивата срещу неговото правителство", казват те.

"Това само ще задълбочи социалните разделения и ще подкопае бъдещите усилия за помирение", добавят авторите на изследването.

Що се отнася конкретно до централния град Хомс, те обвиняват правителството на Асад в умишлено изгонване на гражданското население чрез бомбардировки, кланета и лишаване от медицинска помощ.

Неправителствените организации казват, че са били атакувани сунитските части на града, а военните действия съвсем не са били ограничени само до борба с бунтовниците. "Хомс беше модел за други градове като (предградието на Дамаск) Дарая и Алепо през 2016 г.", казват те.

Това са градове, които също така бяха споменати от ръководителя на "Проект 66" от програмата на Асад за възстановяване. "Ние ще възстановим напълно Сирия", казва Юсеф. "Например Дарая и Хомс."

Когато жителите могат да покажат чрез документи, че са били законните собственици на един дом, ще получат съответното заплащане, но осигуряването на това доказателство често не е възможно.

След военните успехи напоследък Асад започва да налага размени на население чрез договаряне с бунтовническите сили.

Правителствените поддръжници в градовете Фуа и Кефрая в северозападната провинция Идлиб, които бяха обсадени от бунтовници, бяха оставени да напуснат.

В замяна в Идлиб бяха преселени предимно сунитски жители от две селища близо до Дамаск. По този начин десетки хиляди хора бяха преселени в резултат на споразумения между сирийското правителство или неговите съюзници и бунтовническите сили.

Сега Идлиб е база за по-голям брой бунтовници, а големите градове Алепо, Хомс и Дамаск отново са почти изцяло под правителствен контрол.

Адел, собственикът на павилион в Алепо, може да бъде разглеждан като част от това планирано преместване на население. Преселените бежанци са толкова радостни, че могат да се нанесат в изоставени домове, а правителството е съвсем наясно със ситуацията.

Адел се надява, че ще може да остане за постоянно в новия си дом в Алепо, където е отворил своя павилион само преди три месеца. Той възхвалява сирийската армия, която също така му осигурява най-добрите клиенти.

Сега в тези бивши бунтовнически райони се чуват малко антиправителствени гласове.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види