Снимка: Getty Images

Великобритания с министър, отговарящ за самотните хора

Британският премиер Тереза Мей обяви вчера, че назначава държавен министър, отговарящ за хората, страдащи от самота.

Агенцията отбелязва, че с това Мей е изпълнила една от каузите, за които се бореше депутатката Джо Кокс, убита през 2016 г.

Британският премиер заяви, че иска да вземе "мерки срещу самотата, която изпитват възрастните хора, болногледачите, тези, които са загубили любими хора, онези, които нямат с кого да си говорят".

Трейси Крауч, държавният министър за спорта и гражданското общество, ще поеме и този ресор. Тя ще развие стратегия, за да реши проблема, който изследователи свързват с деменцията, ранната смъртност и високото кръвно налягане.

По данни на Червения кръст над 9 милиона жители на Великобритания, чието население е общо 65,6 милиона души, страдат от самота. Според проучване на неправителствена организация от юни 2016 г. около 200 000 души на острова не са обменили и дума с приятел или близък от повече от месец.

Повечето доктори във Великобритания преглеждат между един и петима пациенти на ден, които са поискали консултация основно защото са били самотни, показват данни на Кампанията за край на самотата.

Лейбъристката депутатка Джо Кокс, която бе силно ангажирана с този въпрос, бе убита от симпатизант на неонацистки движения през юни 2016 г.

по БТА

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види