За хората и прякорите

Ако сте фенове на обръщенията с имена на сладки животни, то най-вероятно това се дължи на факта, че майка ви ви е наричала така в детството.

Изследванията сочат, че употребата на мили прякори говори за силна връзка между партньорите. Разбира се, важно е и партньорът ви да се чувства добре с подобни обръщения.

Понякога обръщения като "бебче" или "захарче" карат хората да изтръпнат от ужас. За други имената на животни са толкова неизменна част от общуването с половинката, че ако чуят от него/нея собственото си име, автоматично считат, че нещо сериозно се е случило.

Ако обичате да измисляте нови думички, с които да изразявате любовта си към партньора до вас, то това може би се корени в детството ви и по-конкретно в начина, по който родителите ви са общували с вас, твърди професор по невроантропология към Щатския Университет във Флорида.

Учените смятат, че обръщенията с имена на животни имат пряка връзка с общуването на бебешки език между майката и детето в периода, когато то се учи на първите си думи. Изследвания твърдят, че двойките, които се наричат помежду си с умалителни имена, всъщност се връщат към първата си любов – своята майка.

Твърди се, че сладките обръщения са добър знак за една връзка.

Независимо дали сте си "извоювали" обръщението заради вътрешнозаводски хумор или просто и двамата сте фенове на "зайче" или "пате", милите обръщения всъщност показват, че взаимоотношенията ви се развиват много добре.

Съществува проучване, което изследва зависимостта между обръщенията и удовлетвореността във връзките. Резултатите показват, че удовлетворените съпрузи използват повече сладки прякори помежду си, отколкото неудовлетворените такива.

С времето обаче, употребата на умалителни обръщения между партньорите намалява. Двойките, които са заедно по-малко от 5 години и нямат деца, са най-големите ползватели на сладките прякори, докато двойките, които са на по-късен етап във взаимоотношенията си, почти избягват употребата на подобни обръщения.

Само ако можеше и партньорът ви да харесва прякорите си

Понякога "коте" или "мечо" звучат за другия повече от зловещо. И ако вие не се съобразите с неприязънта на половинката ви към подобни обръщения и продължавате в същия дух, то това значи, че не зачитате мнението на своя партньор.

Също така някои обръщения се използват умишлено с цел да се демонстрира надмощието на единия спрямо другия във връзката. Така например, ако мъж се обръща към сервитьорка с "бейби" или "скъпа", то той иска да наблегне на това, че тя му е подчинена. Същото е валидно и за случаите, когато жените в офиса са наричани "момичетата" вместо "колегите". Редица народи вярват, че зад избора на обръщение се крие умишлена демонстрация на мощ и в тази връзка прякорът може да носи изключителна вреда за този, който го носи и изключителна полза за онзи, който го е измислил.

Различните народи имат различни обръщения

Във Великобритания, например влюбените предпочитат да се наричат с имена на животни или храни, което е валидно всъщност за по-голямата част от нациите по света.

Французите казват "Mon Petit Chou", което в превод значи моята малка зелка или еклерче. В Холандия хората наричат приятелките си "Dropje," което значи сладкишче, а испанците пък ползват "Media Naranja", което значи половинка портокал — конотацията е, че когато са заедно, двамата правят цял портокал.

В Тайланд любимият човек може да бъде наречен "Chang Noi," което значи малко слонче, а арабите предпочитат "Ghazal" - газела. Италианското ви гадже може да се обърне към вас с "Orsacchiotto," което значи малко мече, а немецът ще ви каже "Spatz" – в превод врабче. От правилото не прави изключение и предпочитаното от поляците обръщение за любимия, а именно "myszka", което в превод значи малка мишка.

В заключение, зад милите обръщения може да стои огромна любов или демонстрация на надмощие, така че ги консумирайте с мярка и удоволствие.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види