Снимка: Austin Distel

Никога, ама никога не влизайте в спор с някого във Facebook

Били сте свидетели на това не десетки, а стотици пъти. Публикувате мнение или оплакване, или пък споделяте статия във Facebook. Някой пише коментар, който се или не се съгласява с това, което сте публикували. Друг също поства коментар, който не споделя мнението на първия коментатор, или вашето, или и на двамата. Тогава се включват и други, също излагащи своята гледна точка по темата. Страстите се нажежават. Грубите думи влизат в действие. Съвсем скоро вие и няколко от вашите приятели сте въвлечени във виртуална престрелка, в която хвърчат обиди от и към всички посоки.

Оказва се, че причината да се случва това е много проста: хората реагират много по-различно към това, което другите пишат, отколкото към това, което казват – дори да няма разлика в смисъла на казаното и написаното. Това показват резултатите от едно интригуващо проучване на Калифорнийският университет Бъркли, съвместно с учени от Университета в Чикаго. В проучването са участвали 300 човека, които е трябвало или да четат, или да гледат видео, или да слушат мнения по изключително горещи теми като например: войната, абортите, държавата или рап музиката. След тази стъпка участниците в проучването са били запитани какво мислят за онези от мненията, с които не са съгласни.

Масово отговорите се оказали съвсем предсказуеми, с оглед на познатата реакция, когато се спори по политически въпроси – онези, които не отговарят на вашите разбирания, са или глупави, или незаинтересовани да узнаят пълната информация. Оказало се обаче, че има значителна разлика между онези участници, които са гледали видео или са слушали запис, и онези, които са прочели същата информация под формата на текст. Участниците, които са слушали или гледали изказванията, били по-малко склонни да категоризират говорещия, с когото не са съгласни, като необразован или неинформиран – за разлика от онези участници, които само са прочели мнението на коментиращия.

Изводът е, че просто използваме грешната медия, когато излагаме мнение.

Това изследване показва, че най-добрият начин хората, които не са на едно мнение, да се разберат помежду си, е като си говорят.

Сега, когато толкова голяма част от интеракциите ни се случват в социалните мрежи, чатове или имейли, устните разговори стават все по-редки. Вероятно не е случайно, че политическите спорове и масовите размирици никога не са били по-големи, както сега. Много политически сили се възползват от социалните медии именно с цел да създават постоянни провокации чрез публични постове и писмени дискусии.

И така, какво да направите? На първо място – ако искате да сте убедителни в политическите си тези, по-добре ги изложете в кратко видео (или просто споделете чуждо такова), отколкото да пишете нещата, които трябва да кажете. В същото време не забравяйте, че когато прочетете нечие мнение, с което не сте съгласни, възможно е да реагирате не толкова обективно, поради факта, че не сте чули, а сте прочели информацията. В този случай - опитайте се да я изчетете на глас.

Накрая, ако вече сте се оплели в разгорещен спор във Facebook или по имейл и опонентът ви е някой, на когото държите, молим ви, не бълвайте коментари и отговори или отговори на коментари. Вместо това си уговорете среща на кафе, за да може да разговаряте очи в очи. Или поне използвайте телефона.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види