Снимка: Gratisography

Житейска криза за милениалите между 25 и 33 години

Възрастта винаги е проблем

Проучване на LinkedIn с 2000 човека от поколението на милениалите показва, че 72% от младите професионалисти между 25 и 33 години са преминали през сериозна житейска криза или най-малкото през период на несигурност в собствените им възможности, в тези моменти те са се съмнявали в житейските си избори, работата, дори и в любовните си връзки.

Основните фактори, които ги измъчват са: намирането на работа, за която обаче да са ентусиазирани (57%) и натискът да закупят жилище (57%). И двата фактора са с по-голям приоритет от предизвикателството да намерят любов (46%). Жените (61% от тях) са по-несигурни при избора на нова стъпка в кариерата си в сравнение с мъжете (56%).

Според психиатърката д-р Гейл Солц милениалите се сблъскват с толкова много несигурност в кариерата си, съмняват се в изборите си и им е трудно да се концентрират върху настоящето, най-вече защото нямат достатъчно житейски опит, с който да направят сравнение. "Нещата са наистина трудни за хората в 20-те и началото на 30-те им години, защото тогава човек взима тези сякаш най-важни решения за живота си. И те наистина са важни, това са решения, от които до голяма степен зависи целият им живот, независимо дали става дума за кариера или семейство", казва тя.

Веднъж направили избора и изключили другите възможности, те се тревожат дали това ще ги направи щастливи, дали наистина това е била най-добрата възможност и именно това провокира тази тревожност, която може да се задълбочи.

Някои експерти твърдят, че напрежението при жените в 30-те им години е по-голямо заради тиктакането на биологичния им часовник. В тази възраст те често биват подлагани на натиск от семейството си и от обществото да станат майки, като това ги кара да се замислят дали не трябва да напуснат работа или пък да направят друг компромис, на който всъщност не са готови.

Проучването открива също, че 31% от хората имат усещането, че са пропилели години на погрешното работно място, 34% са сменили местоположението си, а 35% - кариерата си. Когато говорим за стрес относно работата, д-р Солц казва, че е важно да направим малка стъпка назад и да осъзнаем, че не може всеки ден да бъде забавен, не е възможно да сте абсолютно щастливи и удовлетворени от себе си всеки един ден: "Много хора в 20-те си имат неразумно високи очаквания. Не само, че трябва да печелят добри пари, но и да обичат работата си във всяка една минута. Обществото е толкова фокусирано върху идеята за щастието в момента, че, ако човек не е щастлив, се смята, че нещо не е наред. Това си проличава и в отношението към работата" – твърди психиатърката.

Ето и някои съвети как да се справите с всекидневната си тревожност, която се увеличава с възрастта.

Бъдете благодарни

Важно е да отделите време, в което да признаете собствените си постижения и да бъдете благодарни за тях, както и за етапа, който сте достигнали в живота си – независимо дали това е новата ви работа, повишение или просто добра идея, която сте осъществили. Можете да бъдете благодарни, дори за чашата кафе, на която се наслаждавате сутрин.

Или както казва д-р Солц:

Става въпрос за осъзнато обръщане на внимание на това, от което сте удовлетворени или ви носи удоволствие, и то навреме, а именно в момента на случване. Опит да се фокусирате върху настоящето, който ще ви помогне да отклоните в дългосрочен план натрапчивите мисли и безпокойство.

Снижете очакванията си – поне засега

Небето е границата, но не всичко може да бъде постигнато сега и веднага.

Милениалите имат склонност да поставят твърде високи очаквания към себе си и амбициите си, както и да сравняват себе си с другите, които сякаш имат "перфектни животи" (в социалните мрежи).

"Обществото днес, особено със социалните медии, вдъхва нов живот на фантазията, че всеки води онзи живот на богатите и известните. Помислете за тази фантазия – мислите ли, че тя е истина?" – предлага д-р Солц.

Разпознайте тревожността, когато я усетите

Когато се съмнявате в себе си или усещате омраза към текущия проект, за който работите, мислите ви лесно преминават в спирала от житейски притеснения и въпроси като "Наистина ли ще правя това до края на живота си?" Д-р Салц казва, че е важно тези чувства да се означават като "тревожност", след което да бъдат изгонени от ума. Тревожността е фокусирана върху бъдещето – тя се отнася до това какво би или не би могло да се случи, затова решението е да се задържите в настоящето. За това могат да ви помогнат медитацията и спорта.

Осъзнайте, че всичко коства усилия

Взаимоотношения, кариера, финанси: Контролирането им в криволичещото щастие изисква работа по тях. Осъзнайте нуждата от влагане на енергия и усилия, за да стигнете там, където искате.

Колкото до работата ви - не може да очаквате растеж, ако сте в застой. Изграждането на връзка с менторите, които харесвате и на които се доверявате, може да ви помогне за следващата стъпка в кариерата. Потрудете се, за да изградите мрежа от контакти в сферата, в която се подвизавате, и се научете да я използвате във ваша полза. Това може да означава дори само да знаете от кого да поискате съвет в дадена ситуация.

по NEW YORK POST

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види