Снимка: Daniel Mingook Kim

Когато план "Б" не работи

Или просто няма план "Б"

Винаги в края на годината се замисляме за премеждията, в които сме попаднали, или в промените, в които се очаква да се впуснем. В живота непрекъснато се появяват нови обстоятелства, които са склонни тотално да преобърнат всичко в живота ни. Да се справяме с тях и да им подчиняваме важните си решения отнема много усилия и предизвиква куп неудобства. Промените не понасят на всеки. Ако вие сте от хората, които планират всичко, и неочакваната промяна в плана ви ужасява, има какво да направите, за да си възвърнете контрола.

Обмисляйте нещата и си задавайте въпроса може ли да бъде по-лошо?

Често зад страха от промените се крие страх от неизвестното. И добър начин за справяне с това е внимателното премисляне на случващото се и възможните последици. Опитайте се да допуснете най-добрия и най-лошия сценарий за себе си с всичките им предимства и недостатъци. Ако смятате, че ще ви помогне, можете дори да ги запишете на лист хартия. Другият подход, който помага, е да помислите за последния път, когато сте се сблъсквали с подобни обстоятелства и опита, който сте придобили при вземането на решение в онзи момент. Спомнете си колко трудно ви е било, когато сте се озовали в ново училище или сте се учили да шофирате. Често се оказва, че не е толкова страшно, колкото сте предполагали в началото.

Установете за себе си кое наистина подлежи на контрола ви

Да си кажем честно, не всичко зависи от нас. Когато се появи сериозна възможност, която може да предопредели бъдещето ни, е важно да сме обективно наясно каква част от ситуацията наистина зависи от нашите решения. Да разберете собствената си роля в ситуацията и доколко сте способни да я манипулирате, може да ви бъде от полза, за да предвидите нещата в перспектива. Например, ако се местите в нов дом или започнете нова работа, има много неща, които можете да направите, за да улесните процеса. Направете си списък с действия и решения, които ще ви помогнат, и следете за изпълнението им на всекидневна база.

Ако не зависи от вас, приемете фактите и се адаптирайте

Ако промяната, която настъпва в живота ви, не подлежи на контрол от ваша страна, понякога е по-лесно да се примирите с нея. Това ще ви донесе вътрешно удовлетворение и спокойствието, че сте осъзнали непотребността от безмислени усилия. Това е по-доборото решение, отколкото сблъсъка с разочарованието, което би настъпило, ако предприемете редица от отчаяни действия, обречени на неуспех. Това може да доведе до материални и емоционални загуби и да пропилее ценно време. Приемете промяната като възможност, а не като проблем. Настройте се положително, колкото и да ви се струва трудно, и в даден момент може би наистина ще започнете да виждате плюсовете. Понякога неприятните промени в живота са отражение на решенията, които сме се страхували да вземем, но случвайки се отвъд обсега на нашия контрол, поне получаваме оправдание пред самите себе си, че не са грешно направени от нас избори. Точно като да ви уволнят от работа, която не понасяте. Оставате нестабилни финансово и разочаровани от случилото се, но поне сте се отървали от кофти шефа и неприятните задължения, които ви е възлагал.

Винаги се стремете да видите позитивите

Трудно е. Понякога почти невъзможно. Но фокусът върху положителната страна на неща прави много по-лесна адаптацията към промените. В крайна сметка, не можете вечно да се самосъжалявате, че късметът не е бил на ваша страна и нещата са се стекли далеч от предвиденото. Заслужава си, колкото и малки да са преимуществата на промяната, да положите усилия, за да ги откриете. Способността да се абстрахирате от негативите и да се насладите на новопоявилите се позитиви, ще улесни живота ви и ще пречисти съзнанието ви от мрачни мисли.

Ако имате решение на проблема: Задействайте се!

Ако все пак сте установили, че има какво да се направи и то зависи от вас – действайте. Бъдете решителни. Идентифицирайте източника на проблема и го решете. Поставете ясни цели, постигането на които ще ви помогне поне да се почувствате по-добре, ако не да решите проблема кардинално. Някои от тези могат да бъдат особено предизвикателни, но понякога рискът си заслужава. Не може всичко в живота да бъде планирано. Идентифицирането на проблема, изработването на стратегически план или съвет от близък могат да бъдат първите успешни стъпки. И го направете веднага, защото липсата на решителност може да доведе до забавяне и настъпване на още непредвидени промени.

Опитайте се да контролирате нивата на стрес

Стремежът към контрол над стреса и способността ви да се справяте с него, запазвайки спокойствие, ще ви помогнат да не изпадате в паника при появили се проблеми. Ако сте нестабилни психически и стресирани, всяка внезапна промяна може да ви се стори като пропаст и да задълбочи емоционалните проблеми, които имате. Просто се научете да преглъщате дреболиите, защото докато се ядосвате за счупената ваза или повредената кафемашина, може да изскочи голям проблем и наистина да ви хвърли в бездната на отчаянието. Опитайте да медитирате, да говорите спокойно за проблемите си с близки и просто… да игнорирате дребните проблеми, намирайки бързи и ефективни решения.

Потърсете помощ

Не е страшно или срамно да помолиш за съвет или услуга. Нормално е внезапни промени в живота ви да предизвикат тревожни мисли и безпокойство. Ето защо понякога може да имате нужда от друга гледна точка. Винаги проблемите изглеждат много по-пренебрежими отстрани. Това е предимство във вашия случай. Потърсете помощ или просто поговорете с някого, със сигурност той ще ви помогне да видите нещата от различна перспектива и нищо чудно да отриете, че решението е било пред очите ви през цялото време. Независимо дали преживявате раздяла с дългогодишен партньор или ви предстои местене в непознат град, винаги може да се намери някой в сходна позиция или преодолял подобен проблем. Ако не успеете да намерите такъв събеседник, то не се срамувайте да потърсите професионална помощ. Никой няма да ви посочи с пръст за това.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види