Надя Рамадан с дъщеря си в Сирия.

Снимка: Andrea DiCenzo

Децата на Ислямска държава

Измислени любовни истории и скалъпени реклами примамиха доста млади жени от Западна Европа към Сирия и Ирак, където се омъжиха за бойци на ИД. Но "романтичният джихад" за много от тях завърши в затвора.

В началото на юни едно видео от иракския град Мосул обиколи света. В кадър се вижда как иракските сили за сигурност арестуват 16-годишната тогава Линда В. от саксонския град Пулзниц. Година преди това тя се присъединила тайно към терористичните милиции на т.нар. "Ислямска държава" (ИД), заминала за Сирия и се омъжила за джихадиста Абу Осама ал-Шишани, който вероятно е бил убит. Това, което не се вижда във видеото: Линда, която все още е почти дете, държи в скута си малко бебе. В момента тя и нейното дете се намират във военен затвор в Багдад. Линда е една от общо 940-те германски граждани, които са били толкова силно радикализирани, че са се присъединили към бойците на ИД. Смята се, че 20 процента от тях са жени – т.е. близо 200 - някои от които имат и деца. Различни германски медии съобщават, че правителството в Берлин полага усилия за връщането на тези деца в Германия. Те първоначално ще бъдат приютени при роднини, тъй като майките им вероятно няма да бъдат освободени скоро. Линда В. например ще бъде изправена пред съда в Багдад и може да бъда осъдена и на смърт, ако се докаже участието й в убийствата на невинни хора.

Линда Уензъл, днес на 16 години, е била на 15 години, когато напуска Германия, за да се присъедини към Ислямска държава. 

Стоп кадър Youtube

Жени за чуждестранните бойци

През 2014 година ИД поде голяма рекламна кампания, с  която се опитваше да примами момичета и млади жени от западните държави и да накара да заминат за Сирия и Ирак. Германската експертка по въпросите на исляма Сузане Шрьотер обяснява: "Причината беше много прозаична. Ислямистите просто не разполагаха с достатъчно жени за своите чуждестранни бойци. ИД започна да публикува снимки на млади и красиви мъже и на забулени жени, които всеотдайно се грижат за бойците, както и измислени любовни истории, за да вербува млади жени за нещо като "романтичен джихад".

Сузане Шрьотер споделя, че кампанията е имала успех. "Това накара  доста млади жени наистина да заминат за Сирия и Ирак, да се омъжат за някой боец, да раждат деца за бъдещото поколение джихадисти и по този начин да подкрепят халифата", казва експертката.

Една от тези жени е и Надя Рамадан. В момента тя се намира в лагер в Северна Сирия. След като успяла да избяга от бастиона на джихадистите Рака, била арестувана от кюрдските бойци пешмерга. 31-годишната днес Надя се присъединила към ИД преди три години. Там се омъжила за един германски джихадист от Хамбург и родила две деца. Едното е на три години, а другото - на пет месеца. В едно видео тя моли канцлерката Меркел да я върне обратно в Германия. Медиите информират, че в иракския град Ербил има поне шест деца с германски произход, които са в затворите заедно с майките си.

Децата на джихадистите - рисков фактор?

Тези деца, които навярно са значително повече, отколкото се предполага, някой ден ще се превърнат в истински проблем за германското общество: Децата на завърналите се от Сирия и Ирак жени, вероятно са радикализирани и травмирани", казва Сузане Шрьотер. Наскоро президентът на Службата за защита на конституцията (вътрешното разузнаване) Ханс-Георг Маасен предупреди: "Съществува опасност ислямистки социализирани и съответно индоктринирани деца на джихадисти да се завърнат в Германия от регионите на бойните действия".

Според информация на вестник "Вашингтон пост" от миналата година, бойното обучение на децата в териториите на ИД започва още от шестгодишна възраст. В тийнейджърска възраст от тях вече се очаква да извършват дори самоубийствени атентати.

Статията е публикувана тук.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види