Съществуват 24 милиона начина за приготвяне на чай
Експерти установиха, че съществуват 24 милиона различни начина за приготвянето на чай.
Изследователите от университета Нотингам Трент стигнаха до заключението, след като потърсиха причините защо голяма част от хората се затрудняват да приготвят чай за друг, освен за себе си, вкъщи или в офиса. Стана ясно и как предпочитат чая мнозинството от привържениците на напитката.
Най-популярният метод за приготвяне включва 60 секунди варене, добавка от студено полуобезмаслено прясно мляко, три потапяния на торбичката с чай, без захар. Обикновено той се прави от човека, който ще пие чая.
"Това, което намирам за удивително е, че има толкова възможности за приготвяне на чаша чай, но няма таен метод за перфектната комбинация", каза Себастиан Майкълс, експерт от една от най-големите компании за чай във Великобритания "Тетли".
"Всеки пие напитката си по малко по-различен начин. Затова никой не може да я приготви за вас по-добре, отколкото вие самите", добави той.
Онова, което е решаващо за вкуса на чашата чай, е смесването - дали ще добавите мляко, или не, дали го предпочитате по-слаб, или силен. Според експертът в това се състоят изкуството и науката на приготвянето.
Изследването, поръчано от компания "Тетли" по случай 180-годишнината от създаването на бранда, включи формула на математици за всички възможни разновидности при правенето на чаша чай. В уравнението бяха отчетени години на практикуване, тежестта на торбичката за чай, размерът, плътността на листенцата, бистротата и други компоненти.
Експертите установиха 24 милиона начини за приготвянето на напитката.
Стана ясно, че 48 % от хората варят чая си поне минута, като почти една трета от хората във Великобритания смятат, че времето за варене е най-важният фактор. 75 % избират да го пият без захар, а 17 % - с мед или подсладител.
Само 1 % от служителите признават, че предпочитат някой друг да приготви чая им на работа.
Най-лошите варианти се получават при предозиране на млякото, разкъсване на торбичката с чая или претопляне на напитката в микровълновата.