Снимка: Официален сайт

Финландска компания продава хляб от насекоми

Хранителната компания "Фазер" пуска в продажба първия в света хляб от насекоми за клиентите в супермаркетите във Финландия. Той е направен от брашно от сушени щурци, както и пшенично брашно и семена. Съдържа повече протеини от обикновения хляб от пшеница. 
 
Брашното от сушени щурци се смесва с тестото, за да придаде на хляба хрупкава коричка.
Снимка: Официален сайт
Във всеки от хлябовете има около 70 щуреца и цената му е 3,99 евро, сравнено с 2 до 3 евро за пшеничен. Насекомите съставляват 3 % от общото тегло на продукта.
 
Пекарите Мария Малинен и Самули Малми от финландската компания за хранителни продукти "Фазер" пекат първия в света хляб от насекоми в пекарната в Хелзинки.
Снимка: Официален сайт

Първият хляб от насекоми, готов за печене.

Снимка: Официален сайт
Според производителите населението е склонно да опитва нови вкусове. От проучване, което компанията е направила наскоро в скандинавските държави, именно финландците са с най-положителни нагласи спрямо храната от насекоми.
 
От 1 ноември законите във Финландия позволяват да се продават храни с насекоми. Първата партида хляб от щурци ще бъде пусната в по-големите вериги магазини в района на Хелзинки в петък, а до края на годината - и в цялата страна.
 
по БТА

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види