Снимка: iStock

Защо хората вярват в теории на конспирацията

Някои широко споделяни теории на конспирацията звучат толкова нелепо, че е съвсем естествено човек да се зачуди как въобще са си спечелили вниманието. Вземете за пример появилото се в интернет пространството твърдение, че Бийтълс не са били нищо повече от група… актьори. Въпреки това, факт е, че много хора вярват на тези твърдения. А ние ви представяме шестте най-вероятни причини за това.

Особености на невронните връзки в мозъка

Когато прачовекът обикалял африканските савани, а отвсякъде го дебнели неприятели, бдителността била животоопределящо качество. В модерната епоха обаче то е по-скоро недостатък, който може да прерастне в патологична подозрителност. Проблемът идва от начина, по който работи мозъкът на някои хора. Особености на връзките между невроните ги  подтиква да преекспонират визуални и звукови стимули. Единственото, което може да се направи за тези хора, е търпеливо и спокойно да им бъдат посочени алтернативни обяснения на преиначените събития.

Обществен натиск и прекаляване със социалните мрежи

За Аристотел човекът е zoon politikon – обществено животно. Естествено е хората да се сприятеляват със съмишленици; ако нашата среда вярва в нещо, много е вероятно то да стане част и от нашето светоусещане. И тъй като в днешно време се осведомяваме главно от споделеното в социалните мрежи, рискуваме да попаднем в капана на едно ехо, в което всякаква информация, в това число и теории на конспирацията, се предава и препредава необезпокоявана и непроверена. Както се казва: "Една лъжа, повторена сто пъти, става истина".

Политическа неудволетвореност

В края на 18. век сред гладуващите френски селяни се разпространила мълвата, че кралица Мария-Антоанета с лекота отхвърлила проблемите им с думите: "Като нямат хляб, да ядат пасти!". По същия начин днес бедни, материално и духовно, американци вярват, че Обама тайно е мюсюлманин, спомогнал за планирането на атаките от 11 септември. Това, което е общо между френските селяни и американските конспиратори, е че всички те не чувстват, че имат авторитет, който да защитава интересите им. Като резултат ситуациите се преувеличават, а властимащите - очернят.

Недостатъчна образованост

Проучвания сочат връзка между нивото на образованост на човек и неговата склонност да се вманиачава по теории на конспирацията. Разбира се, това правило търпи изключения, но е доказано, че дипломираните хора са по-добри в точните науки, които пък се явяват предпоставка за критично мислене. Тези хора е по-вероятно да потърсят логично обяснение на феномени, които по-малко образованите биха обяснили със световен заговор.

Злощастни съвпадения

Медиите често подвеждат аудиторията си като подклаждат огъня на някакви недоразумения. Ето за пример един случай от преди стотина години – предполагаемото проклятие на гробницата на Тутанкамон. Когато някой, свързан с експедицията по разкопките, умирал, конспираторите винаги го приписвали на свърхестествената злонамереност на мумиите. Защо ли, питаме се, не им е идвало на ум, че може би става въпрос за едно просто и скучно  съвпадение?

Неумение за справяне с лоши новини

Невинаги хората, които вярват в конспирации, са сбъркани. Понякога причината е в защитните механизми на психиката ни, които блокират асимилирането на неприятни истини. Всичко е в реда на нещата, стига ситуацията да не придобие гротескни измерения, какъвто е случаят с масово клане в Америка, което мнозина набеждават за инсценировка.

Конспиративните теории са много примамливи; те са като да ходиш по тънък лед. Има някои неща, за които просто сме убедени, че са се случили по друг начин – да вземем за пример предъвквания случай на убийството на Кенеди. Нямаме доказателства да твърдим каквото и да било, но същевременно сме убедени в правотата си. Някои случаи са обвити в мистерия и едва ли някога ще можем да разберем какво в действителност се е случило. Въпреки това трябва да се постараем да мислим аналитично и да пресяваме вероятното от абсурдното, без да изпадаме в крайности.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види