Снимка: Aeroflot

Защо стюардесите не пият кафе или чай на борда на самолета?

Чаша чай или кафе на повече от 10 000 метра надморска височина може да ви се струва като перфектния начин да си дадете глътка енергия по време на изморителен и дълготраен полет и помощ в стремежа да надмогнете нервността и страха от това, че нямате земя под краката си. Но може да се окаже, че по-добрата опция е да положите глава, за да преодолеете умората, или поне да изчакате приземяването на самолета, за да възстановите кофеиновия си недостиг. А нервността – просто да я преглътнете, но не с топла напитка, приготвена от стюардесата.

Причината за това е, че освен наситен с влага и изкуствено охлаждане, въздухът на борда на самолет може да бъде и пълен с микроби и други вредни форми на живот според Business Insider. Множество изследвания са положили усилия в посока по-обстоен поглед върху водата, използвана от авиолиниите по време на полет. А резултатите са всичко друго, само не и привлекателни или още по-малко – апетитни. През 2002 г. Wall Street Journal провежда проучване на водата, проби за което са взети от 14 различни самолета на 10 различни авиокомпании. Тези проби са подложени на изследване, което установява наличието на "дълъг списък от различни форми на микроскопичен живот, които не бихте искали да погълнете – от салмонела и стафилококови бактерии до миниатюрни яйца от насекоми." В доклада на изследването също пише, че "за огромно нещастие, заразите, които се носят във водата на самолетите, са по-скоро правило, а не изключение: почти всички нива на бактериите, открити във водата, са не просто десетки, а стотици пъти в повече над установените норми."

Изследване от 2004 г., проведено от Американската агенция за защита на околната среда, открива, че водните запаси на 15 процента от 327 национални и интернационални самолети са били заразени в значителни степени с различни бактерии.

Всички тези потресаващи резултати довеждат до въвеждането на Правилата за питейна вода на борда на самолет през 2011 г., инициатива на американската агенция за опазване на околната среда, която има за цел да прикани авиолиниите към поемане на отговорност към по-добра хигиена и грижа за филтриране на питейната вода, която се използва на борда на самолетите.

За нещастие, две години по-късно, през 2013 г. разследване на NBC открива, че поне един от десет самолета в САЩ все още има проблеми с качеството на питейната вода.

За да се озове на борда на самолета питейната вода преминава през няколко трансфера, което увеличава шансовете й да бъде заразена – от публичен източник на питейна вода в съоръжение за съхранение, оттам се транспортира към самолета, където се прехвърля в специален резервоар за съхранение на борда. Обърнете внимание, че стюардът, който ви обгрижва, е много вероятно да не я загрее до достатъчно висока температура, за да предизвика кипене, така че превръщането й в топла напитка – кафе или чай, не е достатъчно, за да елиминира остатъчните микроби.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види