Снимка: pixabay.com

В сезона на Хюга

С настъпването на есента дойде и времето на плетените пуловери, ароматния чай, топлите одеяла, горещата супа, протяжните неделни следобеди в компанията на хубава книга или филм, вечерите, прекарани на свещи в прегръдката на любим. 

Ако и вие имате толкова романтична представа за сезона колкото мен, то концепцията за хюга ще ви хареса. Тя разкрива датското изкуство да се наслаждаваш на живота, да умееш да си създадеш уют и благоденствие, независимо от лошото време или натовареното ежедневие.

След като през 2016 г. Дания за пореден път беше обявена за най-щастливата страна в света, интересът към нея и културата й се увеличи рязко. Всеки поиска да разбере какво прави датчаните толкова щастливи, коя е тайната им. И техният отговор не закъсня – Hygge! Думата няма еквивалент на български, а и извън останалите скандинавски езици трудно може да се преведе само с една дума.

Хюга е концепция за живота, светоглед, който разкрива как да си създадем топла атмосфера и да се наслаждаваме на малките неща в приятна компания. Ключовите думи и фрази за хюга са именно: атмосфера, удоволствие, равенство, благодарност, хармония, комфорт и уют, смирение, сплотеност, усещане за безопасност.

За да преживеете хюга ви трябват само подходящо осветление, а това означава свещи, свещи, свещи, вкусна храна или чаша кафе и приятели, с които да споделите момента. Защото социалните отношения са в основата на хюга. Създаването на традиция като месечни филмови вечери у дома е чудесен начин за социализация  и укрепване на връзката с приятелите или семейството. А спокойните разговори за нещата от живота са типичното хюга преживяване.

Хюга е и да си създадеш уют и комфорт вкъщи, да обгърнеш в мекота стаята си с хубав килим и подходящи завеси. Удобният фотьойл е задължителен. Къде иначе ще си четете книгата – идеалната хюга дейност. Пиенето на чай, докато навън вали. Слушането на огъня, който бумти в камината. Похапването на кейк или бисквити. Всичко това е хюга. Важното е да чувствате уют и спокойствие. Както и да сте благодарни за това, което имате. 

Хюга се практикува целогодишно, но есента и зимата определено са времето, което те предразполага максимално за това. Студеното, мрачно и влажно време ни принуждава да останем вкъщи, да забавим темпото в ежедневието, помага ни да оценим топлината на разгарящия се огън, да се любуваме на светлината на свещта, да останем смълчани над купичката топла супа и да се насладим на мига. Комфорт, простота, смирение – с хюга щастието е възможно, то идва неусетно и се разкрива за всеки, който има сетивата да го види, да го почувства.

Това е може би тайната на датчаните – те не копнеят по изключителното, а се наслаждават на всекидневното.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види