Снимка: pixabay.com

Липсология или изкуството да се чете по… отпечатък от червило

Устните са огледало на нашите емоции и порта на душевния ни свят към видимата реалност. А ново американско изкуство добавя още една функция на тази привлекателна част от женското лице - "четейки" по отпечатъка от устните ни, липсологията (от англ. lips – "устни" и logia – "наука за") може да каже какво е жизненото ни равнище и какви сме във взаимоотношенията с другите.

Изкуството, което хрумва с увеселителна цел на сиатълската аниматорка Джили Еди, не претендира за научна достоверност, дори напротив. Популярно е като атракция на различни събития, и особено на така наречените Lip Parties, на които специалист липсолог забавлява присъстващите, тълкувайки характерите им по отпечатъка, който устните им оставят върху лист хартия.

И макар официално да има десетки категории, на които занимаващите се с изкуството разделят отпечатъците за своя анализ, ние сме ви подбрали профилите на осемте основни типа устни, които да ви помогнат да направите сами този лесен експеримент. Нанесете обилно червило върху устните си и ги отпечатайте върху бял лист, като се постараете да сте естествени и отпуснати – всяко свиване може да повлияе върху точността на резултата.

Ако отпечатъкът показва ясно изразена V-образна вдлъбнатина на горната устна, то значи умеете да се наслаждавате на сексуалните преживявания. Искате да се показвате в най-добрата си светлина и държите на мнението на другите. Освен това притежавате огромна енергия, която завладява всички около вас. Вероятно именно по този начин съумявате да накарате хората да намерят общ език и изпълнявате успешно ролята на посредник в различни ситуации.

Отпечатък, на който устните ви изглеждат като залепени една за друга, говори за непоколебимост - когато вземете решение, нищо и никой не може да ви убеди да промените мнението си. Тази нагласа води до това, че считате за правилни само вашите идеи и планове, което не ви позволява да откриете нови неща. Това е недостатък, който обаче има и своята позитивна страна – започнете ли нещо, винаги го довършвате.

Асиметричен отпечатък, при който едната устна е по-голяма от другата (обикновено горната е по-тънка, а долната - месеста) принадлежи на хората с двояка личност. По-пълната устна показва щедрост и отдаденост на другите, докато по-тънката означава, че сте перфекционисти до степен на невротичност.

Ако отпечатъкът наподобява триъгълник, то става дума за изключително съпричастна и подкрепяща личност, която умее да разпознава възможностите и талантите у другите. Опасността за вас идва от прекалената ви отзивчивост към нуждите на околните, която често ви отнема от времето за себе си до степен на физическа преумора.

Правоъгълни устни върху хартията оставят тези, които винаги намират решение за всичко. Хората с такъв отпечатък също се изправят пред риск от пренатоварване и недостатъчно време за себе си.

Ако отпечатъкът от начервените ви устни е набразден от множество ясно изразени вертикални линии, значи сте под стрес. Линиите на долната ви устна свидетелстват за наличието на трудности, за които не говорите, но срещу които трябва да се изправите, а тези на горната символизират проблеми, които споделяте открито, въпреки че все още не сте разрешили.

Когато очертанието на устните е по-ярко, отколкото останалата част, и те изглеждат стегнати, вие се чувствате пренатоварени, било то от личния живот или от работа. Това е най-големият ви враг, който може да доведе до неприятности със здравето. Препоръчваме ви да отмените някои от ангажиментите си, за да си починете.

Блед отпечатък върху хартията въпреки обилното червило, което сте си сложили, предполага, че енергията ви е на свършване и имате спешна нужда да презаредите батериите си, преди организмът ви да го изиска сам от вас.

Повече за изкуството да четете по отпечатък от червило може да научите от наръчника на Джили Еди, "Lipsology: The Art and Science of Reading Lip Prints", който намерихме да се продава в чуждестранни сайтове като Amazon.

За финал ви представяме едно любопитно заключение, до което стигат учени от Манчестър – червило в червената гама може да задържи мъжкия поглед върху устните ви до 7,3 секунди. Розовото пък удържа интереса на противоположния пол за 6,7 секунди, докато, ако върху устните ви няма никакъв изкуствен цвят, вниманието, което мъжете ще им отделят, е само 2 секунди.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види