Снимка: pixabay.com

23 малки неща, които могат да ви помогнат, ако се чувствате тъжни

Ако мислите, че сте в депресия и нищо не ви помага, препоръчваме да посетите професионалист и да се погрижите за психичното си здраве.

Но ако сте тъжни…

1. Поемете дълбоко въздух. Ако усещате, че губите контрол, фокусирайте се върху дишането, това ще ви успокои.

2. Говорете с друг човек, с приятел или с непознат, изслушайте го, разберете какво се случва в неговия живот. Слушането на чужди истории ще ви разсее от повтарящите се мисли и ще ви предостави различна гледна точка как хората се справят с проблемите.

3. Прекарайте време с домашен любимец. Независимо дали е ваш или на приятел, играта с животинка доказано подобрява настроението.

4. Погрижете се за растенията си. Полейте ги, почистете изсъхналите листа, добавете им свежа почва. Усещането, че захранвате нещо, ще ви кара да се чувствате полезен. Освен това осъществявате връзка с природата (макар и в съвсем малък мащаб), а това също действа успокояващо.

5. Изпийте чаша вода. Дехидратацията създава напрежение.

6. Пуснете си бял шум или звуци от природата. Ако се чувствате стресирани, белият шум, или звукът от обилен дъжд, може да ви помогне да се концентрирате върху нещо различно или поне да игнорирате това, което искате.

7. Изберете си различен път към вкъщи. Това е лесен начин да избягате от рутината, която понякога действа потискащо. А и по пътя може да попаднете на нещо ново.

8. Направете си плейлист от песни, които сте обичали като тийнейджър, и се насладете на носталгията.

9. Или пък гледайте музикалните клипове от тийнейджърството си, които вероятно не сте виждали скоро.

10. Четете книга. Изгубете се в нечия история.

11. Или пък списание. Може би комикс?

12. Вземете бял лист хартия и молив и си рисувайте. Не е необходимо да рисувате нещо конкретно, просто направете нещо с ръцете си.

13. Планирайте пътуване. Дори да нямате идея какво искате да бъде, помислете си как ще се случи, а когато се появи възможност, ще имате и готовност.

14. Вземете си душ или дълга вана. Водата има свойството да премахва мрачните мисли.

15. Опитайте се да напишете всичко, което ви кара да се чувствате тъжни.

16. Прекарайте 5 кратки минути на въздух. Ако се чувствате тъжни вкъщи или в офиса, излезте навън, поемете въздух и дишайте с пълни гърди, това ще ви успокои и зареди с енергия.

17. Ако прекарвате време в социалните мрежи, сравнявайки се с другите хора, спрете за известно време. Но ако социалните медии ви помагат да забравите проблемите си, чувствайте се спокойни да им се отдадете.

18. Поспете. Може би просто сте уморени.

19. Отидете на кино. Излезте от главата си за няколко часа.

20. Хапнете си нещо вкусно. Не е нужно да го превръщате в празника на шоколада, но ако са минали часове от последното ви хранене, може би имате нужда от енергия.

21. Поплачете си. Понякога човек просто има нужда да излее всичко.

22. Позволете си да бъдете тъжни за кратко, без да изисквате толкова много от себе си и без да игнорирате чувствата си.

23. Говорете с някого, на когото се доверявате, за чувствата си. Може би имате нужда от неговата помощ и той би могъл да ви помогне, ако не се справяте сами. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види