Снимка: Ricardo Gomez Angel

Стените пазят своите тайни

Носят в себе си история, заклинания и още нещо

Чували сте израза, че "стените имат уши". Недостатък на модерното строителство. Ако решите да направите ремонт, може да откриете, че освен уши, те могат да имат и тайни. Всъщност e възможно да откриете повече от странни неща в стените на дома си, чието място определено не е там. Ето няколко такива истории.

През 1850 г. двойка парижани откриват в стените на апартамента си мумифицирано бебе. Хората били обвинени в убийство, но впоследствие случаят се изяснил след анализ на патолог чрез насекоми, за да бъде изяснено преди колко време е настъпила смъртта. Мумифицирани бебета са откривани в стени и през 2007 г., когато човек открил телцето, увито във вестници в Торонто. Полицията разследвала случая, но причината за смъртта останала неизяснена.

Бутилки с урина, изрязани нокти и кичури коса били открити в стените на къща в Гриуич през 2009 г. Вярвало се, че откритието е част от вещерско проклятие от 17-ти век. В подобен случай от 2009 г. бутилката, открита в стената на къща от нейните нови собственици, изглеждала по същия начин, но съдържала и парче кожа, изрязана под формата на сърце.

Две години след като дете изчезнало заедно с майка си, било открито на 6-годишна възраст, скрито в стената на дома на баба си в Илинойс. Детето и майката изчезнали и през 2007 г. и били открити през 2009 г., скрити в ниша зад гардероб в къщата на бабата. Тя обяснила, че двамата са живели в дома й и са се криели в стената само при нужда. Полицейският доклад обаче сочи, че детето и майка му не са допускани навън, отказвани са им достъп до медицинска помощ, посещение в училище и контакти с други хора.

Мъж от Охайо решил да ремонтира къщата си, когато открива пари от времето на Голямата депресия в размер на 182 хиляди долара. Човекът живеел под наем и извикал собствениците на къщата, които му предложили 10 процента от сумата. Той изискал 40 процента от намерените пари. Спорът успял да разреши случая. След като обстоятелствата били докладвани на полицията, било разкрито, че парите принадлежат на предишен собственик на имота – богат бизнесмен, който ги скрил в стената по време на Голямата Депресия. След провеждане на редица дела по случая и покриване на разходите по тях, всички замесени получили по малка част от парите.

През 1502 г. италиански държавник поръчал на Леонардо Да Винчи да нарисува сцена от известната битка на Ангиари. Считало се, че картината била с приблизителни размери 6 на 3 метра. Италиански историк, работещ в универистет Калифорния е опитвал да открие творбата в продължение на 36 години. По незнайна причина, историкът бил убеден, че картината е скрита в стените на дома на поръчителя й. И бил на прав път. През 1970 г. той открил надписа "cerca trova" на стената, където била скрита картината. Надписът означавал "търси и ще намериш". А мастилото, с което надписът бил изписан, било същото като това, характерно за творбите на Да Винчи.

Брат и сестра открили в стените на къщата си 31 любовни писма на войник от Първата световна война към неговата възлюбена. Съдейки по съдържанието на писмата, се оказало, че вероятно това била къщата, в която те са заживели, когато са се събрали и оженили след войната.

Колекция от 300-годишни обувки била открита в стените на готическия дворец Liedberg в Германия. В Lubenham, Англия, чифт обувки се вграждали в стената, за да се отърве семейство от дългогодишно проклятие. А в Европа, обувки са намирани в стените на безброй малки къщи и църкви. Практиката е толкова често срещана, че Общинският съвет в Нортхемптън започва да колекционира скрити в стените на сгради обувки. Ако откриете такива, пишете им. Някои учени стигат до теорията, че вграждането на чифт обувки в стена е практика от миналото с цел обричане на успехи и предпазване на дома от зли духове.

Друг ритуал за предпазване от зли духове е вграждане на котки в стените. Из цялото Обединено Кралство са откривани мумифицирани котки в стените на сгради от 17-ти и 18-ти век. Един от най-популярните примери е мумифицираната котка, открита в къща, която според всички вярвания е била свърталище на най-известните вещици в Англия.

Единственото по-лошо от това да откриете мръсно бельо в дома си е да откриете мръсно бельо на стотици години в стените си. В Западна Европа това е често срещана находка. Всъщност това се случвало толкова често, че спрели да докладват случаите. Историци твърдят, че практиката на скриване на мръсно бельо в стените датира от Средновековието. Често в бельото са увити скъпи предмети, монети или бижута. Според специалистите укриването на бельо, платове, бутилки с отвари на вещици в стените са свързани с фолклора и суеверията на своето време, че това предпазва къщата и живеещите в нея от зли сили и духове.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види