Снимки: bbelephantstampede.com

Знаете ли за инцидента със слоновете на Бруклинския мост?

От отварянето на Бруклинския мост през 1883 г. датира и парадът на слонове, започнат от прочутия цирков предприемач П. Т. Барнъм. Атракцията била нечувана в Ню Йорк и всяка година се събирали много хора, за да видят огромните животни.

За всички това е бил повод да се съберат и да се повеселят заедно, и така е било до 29 октомври 1929 г. За някои този ден е познат като Черния петък - денят, в който американската стокова борса се срива и мнозина остават без прехрана. За други това е денят, в който слоновете изпотъпкаха хората на Бруклинския мост.

През онзи октомври на моста имало дори повече хора от обичайно, заради новия слон – африканският гигант Джъмбо. Докато той водел парада, нещо уплашило слоновете и те изведнъж хукнали да бягат през тълпата. Масивните животни смазали всичко по пътя си надолу по Бродуей и Уолстрийт.

Когато всичко приключило два от слоновете били мъртви, а Джъмбо избягал през тунела Холънд и изчезнал без следа. Тъй като не са останали никакви снимки от случая за това ужасно събитие, през времето е останал само слухът.

По повод това трагично събитие сега е издигната статуя, която да отбелязва паметта на слонове и хора, загинали в онзи черен ден. За повече информация има брошура, сайт, онлайн туристически тур с гласа на актьора Дейвид Йохансен.

Въпреки достоверния си вид, тази информация всъщност е една находчива шега. Статуята е идея на американския артист Джо Реджинела и нейната забавна цел е да предостави на хората възможност да създадат в главите си паралелна историческа реалност. Случка като тази със слоновете, която в представите им наистина се е случила.

През 2016 г. Реджинела прави друг подобен проект, в който главни участници в историята са ферибота в Стейтън Айлънд и огромен октопод, който го нападнал и потопил през 1963г.. Идеята за това му хрумнала, докато пътувал на ферибота с малкия с племенник, който го питал дали има акули във водата. Артистът си измислил за октопода, за да развесели хлапето и така започнало всичко.

Реджинела неслучайно избира дата на мнимия си инцидент. На 22 ноември 1963 година е убит президентът Джон Кенеди, така че в този ден медийният поток да е погълнат от голямата новина за покушението и никой да не би отбелязал история за октоподи-гиганти на Стейтън Айлънд. Заради това, датата на "инцидента" със слоновете съвпада с друго голямо събитие - Черния петък.

За Реджинела монументите са един забавен трибют към родния му Ню Йорк, който е станал много популярен през времето и много хора са останали заблудени от шегата. Може да се каже, че това е всичко за невинността на тази шега. Другата страна на тази история е, че очевидно е много лесно това, което никога не се е случило, да се превърне в част от миналото, без никой да разбере. Докато всичко е само шега, всичко е наред.

Чухте ли за огромния лешояд, откраднал деца в Перловската река?

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види