"ОБЕМ" в галерията на Топлоцентрала - КУБ

Обем

Изложбата “Обем” черпи вдъхновение от храмове и мегаполиси

“Обем” е изложба за живопистта като пространство, а не живописта като част от пространството. Нейните автори Калия Калъчева и Гергана Табакова преосмислят концепциите на авангарда от началото на 20-и век за връзката на архитектурата с геометричната абстракция. Работата по създаването на общата им инсталация продължава 11 месеца, в които двете художнички са в непрестанен диалог без да нарушават личното си разбиране за подбора на материали, употребата им и композиционните решения. Стараят се да търсят разнопосочни подходи, които да пресекат в изграждането на общата творба.

"ОБЕМ" в галерията на Топлоцентрала - КУБ

Авторите споделят, че:

“При подготовката и процеса по намиране на формите, с които да работим, разгледахме архитектурни примери, сред които селището Шибам в Йемен, архитектурния храмов комплекс в Баалбек (Ливан), храмът на Минакши в Мадурай (Индия), храмовият комплекс Ангкор Ват в Камбоджа, храмове в Ахмедабад, древният град Персеполис в Иран, както и съвременни градове като Токио и Чикаго.”

В търсенето на общото между всички тези пространства, двете художнички се фокусират върху колоната, която не само е основен архитектурен елемент, но представлява и символ, дълбоко вписан в колективната памет. Тя е връзка между земята и небето, представлява вертикала, свързана с организацията и ориентацията на света и е символ на дървото и силата на съзидание. Така в инсталацията “Обем” множество от колони изграждат ритмична структура в пространството, в която може да се разходиш, да преживееш усещането за пространство, което едновременно е едно цяло и се състои от прекъснати вътрешни фрагменти.

"ОБЕМ" в галерията на Топлоцентрала - КУБ

Изложбата ще бъде открита на 11 април от 18:30 ч. и ще продължи до 7 май 2023 г. В рамките й ще се проведат две срещи-разговор с авторите (18 април и 3 май, 18:30 ч.) и отворено художествено ателие за деца (29 април, 11:30 ч.).

Освен изложбата “Обем”, през април в Топлоцентрала ще се случат още 3 изложби - “Беше разрешена тая фриволност…”, която продължава в Проект:Място до края на месеца, и “През обектива на децата на Надежда” в новото изложбено пространство на центъра Ъгъл, което се намира на втория му етаж.

"През обектива на децата на Надежда“ е изложба, която ни показва градската среда през очите на най-малките ѝ обитатели. Какво ги впечатлява, къде обичат да играят, какво им пречи? Често в градското планиране забравяме да отредим пространство за децата, а това може да има дълготрайни последици върху тяхното здраве. Всички деца имат нужда от място за игра, от детски площадки, от зеленина. В квартал “Надежда” това пространство е още по-малко, а децата - толкова много.

За да разберем по-добре как те виждат света около тях и за да ги превърнем в активни участници, сдружение "Лекари на света” заедно с фотографката Лина Кривошиева от студио "Две кучета, две котки” организират фотоработилници с над 50 деца в “Надежда” в края на септември 2022 г. Макар много от тях за първи път се докосват до аналогов апарат, но бързо усещат магията на фотографията и успяват да обхванат квартала по невиждан досега начин.

Изложбата ще бъде открита на 12 април и ще продължи до края на месеца. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види